Старозагорци са сред инициаторите на инициативата “Да възродим българския дух”

STZAGORA.NEТ


Среща-разговор под надслов “Да възродим българския дух” се проведе в Регионалния исторически музей в Стара Загора с участието на акад. Георги Марков (в средата на първата снимка), акад. Константин Косев (вдясно), професор Васил Николов (вляво) и много граждани от различни възрасти. Тя бе организирана от Община Стара Загора (присъства зам.-кметът Иванка Сотирова) и издателство „Захарий Стоянов“.

Инициативата за срещата е възникнала при разговор на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и издателя на в.”Национална бизнес-поща” Станимир Стоянов, съобщи водещия срещата Иван Гранитски, директор на издателство “З. Стоянов” (втори отдясно на първата снимка). “Паралелно течаха разговори и с кметовете на Бургас Димитър Николов, на София Йорданка Фандъкова, на Шумен Красимир Костов, на Търговище д-р Мирев, на Нова Загора Николай Грозев и по-малки градове. Идеята бе, че както преди 145 години БАН и нашите възрожденци възвисиха из пепелищата от 5-вековния робски сън България, така и днес имаме нужда от ново възраждане. Задачата на започналата серия от срещи (до момента в Търговище, Разград и Благоевград) е да се изтръгнем от нихилизма и да се противопоставим на развратителските опити на глобалистите, които мечтаят да унищожат националните държави в Европа. Не ние преди 7 години сме се присъединили към Европа, както нашите политици тръбят в желанието си да се подмажат на брюкселските си чиновници, а Европа е намерила и припознала своите корени. Стара Загора например е едно от духовните сърца, една от люлките на европейската цивилизация” – уточни Иван Гранитски.

Гостите бяха приветствани от директора на Регионалния исторически музей в Стара Загора д-р Ангел Динев

Акад. Константин Косев и акад. Георги Марков представиха най-новите си книги – “България и княз Бисмарк”, претърпяла три издания за 5-6 месеца и “Друга история на най-голямата война”, част първа от двутомник – “Разгарянето на пожара”. Със съдействието и подкрепата на Община Стара Загора тези книги бяха дарени на 15 училишни и читалищни библиотеки, а като ответен жест издателство “Захарий Стоянов” подари 15 комплекта от по 50 книги класическа и съвременна българска литература, които са раздадени на въпросните библиотеки. “Това е малък елемент от желанието ни да се събуди и съхрани, да се галванизира заспалият български възрожденски дух” – каза Гранитски.

В “България и княз Бисмарк” акад. Косев доказва, противно на утвърденото схващане, че създателят на съвременна Германия е един от защитниците на българската национална кауза, като упорито и методично подбутва руския император Александър II да започне войната с Османската империя, която впоследствие донесе свободата на България. Акад. Косев довърши тези дни и друга книга, свързана с възраждането на българския дух – за изключителния героизъм на нашите възрожденски дейци и за това, колко ни е нужен днес един такъв нов възрожденски дух, съобщи директорът на издателство “Захарий Стоянов”. Тя ще бъде представена в Стара Загора през януари или февруари 2015 г.

В книгата си за пътищата, по които народите стигнаха до Втората световна война, акад. Георги Марков дава собствена нова, оригинална историческа периодизация, според която войната започва през 1931 г. с нашествието на Япония в Манджурия. Следват инвазията на Италия в Абисиния (1935 г.) и в Албания (1939 г.), гражданската война в Испания (1936-1939 г.) войните край езерото Хасан (1937 г.), Халхин-Гол (1939 г.) (на Япония срещу СССР поради погранични претенции – бел. ред.). Този първи том завършва на 22 юни 1941 г. Под печат е вторият том, който обхваща втората фаза на войната – от нападението на Германия над СССР до края на войната през август 1945 г. с капитулацията на Япония. Акад. Марков моделира концепцията си, че историята трябва да е отразена справедливо и без манипулативни изкривявания и премълчавания на фактите в изгода на победителите, както е в спомените на британския премиер по време на войната Уинстън Чърчил. В тома с богат фактологически и илюстративен материал са изброени военните и против човечеството престъпления на победителите във войната. “Не са изненада опитите на някои посолства да се неглижира и забрани тази книга. Но първият тираж е изчерпан, сега подготвяме втори, а пък и да опитат да го забранят от английското посолство, няма да успеят” – увери Иван Гранитски.

Проф. Васил Николов проследи събуждането през годините на интереса на западноевропейските праисторици към големите археологически находки у нас, довели до вече утвърдения възглед, че европейската цивилизация се е зародила и процъфтяла в нашите земи, покрай добива на медна руда в Тракия и на сол в района на Провадия, с появата на първите елементи на йерархия и държавност, и едва две хилядолетия по-късно се е разпростряла на запад и на север в континента. “Никой не си представяше праисторическите ни земи застроени с двуетажни къщи, но вече многобройните находки, включително и Неолитните жилища в Стара Загора, доказаха това” – сподели проф. Николов.

Желаното и поставено като цел възраждане на българския дух е тясно свързано и минава преди всичко през отварянето на очите ни за историята – нашата собствена и на голямата континентална общност, на чийто фон се развиваме като нация и държава, стана ясно по време на последвалата дискусия с многобройни въпроси, зададени към изтъкнатите гости от препълнилите зала 33 на Регионалния исторически музей старозагорци.
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн