За следващата учебна година в Казанлък ще има Национален център за природо-математически науки

STZAGORA.NET

„Сбъдна се една наша мечта, за чието реализиране работим съвместно с Община Казанлък“, бяха първите думи на директора на ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък Красимир Дамянов по повод преведените 490 хиляди лева за разширението на Математическата гимназия. „Това е един прекрасен коледен подарък за Казанлък, за неговите ученици и учители, които ни радват със своите успехи на престижни национални и международни състезания“, каза кметът на община Казанлък Галина Стоянова, връчвайки чека за 490 хил. лева на директора на училището. Тя изказа дълбока благодарност към министър-председателя Бойко Борисов, към министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и към правителството на Р България за това, че изпълниха поетите още в първите дни на управлението ангажименти към Казанлък. А именно – да се осигури база за Националната школа по физика на Теодосий Теодосиев и да се осигури финансиране на проекта за създаване на Национален център по природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък.

Има готов инвестиционен проект на разширението на казанлъшкото училище, предстои процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на строителните дейности. Така на мястото на неугледната пристройка към училището, ще се издигне съвсем нов, триетажен корпус. Той ще има топла връзка на всеки етаж с основната сграда на гимназията и ще разполага със специализирани кабинети по физика, химия, астрономия, биология, обясни арх. Стефка Духнева от Община Казанлък. Проектант на разширението е арх.Весела Георгиева.

Намерението е корпусът да бъде готов още за следващата учебна година. Отпуснатите от правителството 490 хил. лв. ще бъдат за строителство на новата сграда, а за оборудването на кабинетите с необходимата апаратура ще се кандидатства се по проект към фондация „Америка за България“.

Директорът на ПМГ „Никола Обрешков“ сподели още, че новата сграда ще има функциите на Национален център за природо-математически науки, тъй като специализираните кабинети ще бъдат достъпни за учениците и учителите и от останалите училища на територията на община Казанлък.

С реализацията на този проект се решава един важен въпрос в сферата на образованието в Казанлък, каза кметът Галина Стоянова, а именно – осигурява се съвременна база за обучение на учениците.
#

spodelime.com

1 коментар on “За следващата учебна година в Казанлък ще има Национален център за природо-математически науки”

  • Анонимен wrote on 14 декември, 2014, 17:05

    Доколкото ми е известно нито в закона за образованието ,нито в новия проект се предвижда такава легитимна структура,въпреки свръхамбициите на някои!Иначе,нека си работят,но таланти има във всички села и градове на Република България,които също заслужават внимание и грижи,не по-малко от тези на децата от Казанлък!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн