АБВ отговори на 13 въпроса, които най-често се задават към движението

STZAGORA.NET
Движение АБВ, което ще се яви с №13 в интегралната бюлетина на изборите за български депутати в Европейския парламент, разпространи днес по този повод отговорите на 13-те въпроса, които най-често избирателите задават към неговите представители – Георги Първанов, Ивайло Калфин, Румен Петков, Нина Найденова и др., по време на срещите им в цялата страна.

1. Какво е АБВ – ляво, дясно, център? Какви са вашите ценности?

Повечето от учредителите на АБВ сме хора с леви разбирания. В този смисъл АБВ е следващото ляво. На честните, активните и на младите. На тези, които настояват политиката да дава резултати за хората. Но ние сме представители и на тези, които искат да видят национално съгласие постигнато въпреки партийните различия, които искат политиката най –накрая да започне да разрешава проблемите на обикновения човек, а не да се крие зад оправдания.

България се нуждае от укрепване на демокрацията. Необходими са ни по-свободни медии и нови условия които да позволяват прякото участие на гражданите чрез референдуми в управлението на страната. Държавата трябва да предприеме мерки за увеличаване на ефективността на съдебна система и администрацията – повече прозрачност и категорична борба с корупцията. Обществото ни се нуждае от спешни мерки, които да преодолеят огромните неравенства между българските граждани. Осигуряването на работни места и намаляването на бедността са основен приоритет. Укрепването на българската икономика, култура и националната идентичност трябва да бъдат в основата на националното развитие. Това са нашите ценности и приоритети.

2. Защо създадохте АБВ, каква е вашата мисия?

Да “ударим камбаната”! Да събудим българското общество да се осъзнае, че с конфронтацията, която се завърна при последните две правителства, държавата ни отново тръгна по пътя надолу и малко забогатяват, за сметка на масовото обедняване на българските граждани.

Не приемаме опитите на обществото ни да бъде внушавано, че изборът е ограничен между Борисов и Станишев, които все повече заприличват на две лица на една и съща монета. Доказателствата виждаме в настоящото управление на страната. Въпреки че решенията зависят от БСП и ДПС , това не е лявото управление, което хората очакваха. Сега пак я караме по герберски, само че без ГЕРБ. Отново се прилага схемата, че предишните са виновни, наказват се тези, които мислят различно, търсенето на враг на всяка цена, мисленето от избори до избори и в рамките на един мандат – това е една от основните причини поради които живеем зле!

3.Колко дългосрочен проект е АБВ ?

Ние тръгваме по дълъг път. Амбицията ни е да променим начина, по който се прави политика в България и тя да не бъде в личен интерес на този или онзи бизнесмен или политик, а в интерес на обществото. Това ще отнеме време.

4. АБВ – коалицията сега, коалиция с кого и за напред?

За предстоящите избори АБВ ще бъде коалиция между социалдемократически и либерални формации. В бъдеще ще остане единен субект – в каква организационна форма, тепърва ще уточняваме.

АБВ е траен проект, който ще се запази. Ако други формации имат желание да се присъединят, ние ще бъдем отворени за това. За нас важно е да обединяваме и да вървим напред.

Нашата цел е да предизвикаме управление, което е отговорно, търси съгласие, работи открито и се подкрепя от обществото. При съставяне на коалиция с участието на АБВ, тези принципи ще присъстват задължително. Това предполага, че няма как да постигнем съгласие с политически сили, които залагат на популизма, олигархичните интереси, разделението на нацията. Разполагането на българските интереси в рамките на европейските ценности е основен ориентир.

5. Защо точно сега?

За тези, които обичат да чакат, никога не е време.

6. Предавате ли БСП? Защо твърдите, че ръководството на БСП служи на външни интереси?

Ние настояваме БСП да изпълнява обещанията, с които дойде на власт. Ръководството очевидно няма интерес да изпълнява нито собствените си обещания, нито ангажиментите на Партията на европейските социалисти. Това, с предателството, е теза, която се поддържа от хора, които бягат от съществените въпроси. Какво значи вярност на БСП? Да поддържаш всяко решение, дори когато то е очевидно грешно? Да критикуваш грешките на ухо, но де не смееш да си кажеш мнението на висок глас? Да си готов да приемаш дори и очевидни политически безобразия, и въпреки че ликвидират всякакво обществено доверие в партията? Или да се бориш за идеите, да отстояваш мнението си и да настояваш за ясни цели и действия? Ние не изневеряваме на идеите си и на многото българи, които вярват в тях. Затова и отказваме да дадем алиби и да подтикнем и други съмишленици да оправдават едно очевидно несъстоятелно управление. Много хора ще подкрепят АБВ и едва тогава ръководството на БСП ще си даде сметка, че вече е изчерпано.

По отношение на интересите, които прозират в това управление, някой трябва да даде отговор на много ясни въпроси:

Кой предложи министрите в правителството? Случайно ли в него има хора, свързани с бизнеса на г-жа Станишева? Как стана така, че активисти в затихващи десни формации от прехода се оказаха най-добрите експерти? С какво тези експерти се доказват за изминалата година?

Как се правят назначения на регионално равнище? Кой взема решенията? Как се определя участието и властовото влияние на ДПС?

Какви са приоритетите на правителството? Защо то не изработва и не внася закони, а законопроектите се внасят от народни представители? Как правителството защитава законодателно управленската си програма? Защо изведнъж Законът за хазарта се оказа приоритет?

Защо единствената за една година управление реформа беше направена в МВР, за да може правителството да предложи за шеф на ДАНС г-н Пеевски? Защо за по-малко от година се смениха трима ръководители на митниците и по няколко на основните енергийни предприятия?

Интересите на избирателите едва ли прозират в тези действия. Абсолютното нежелание на БСП и ДПС да се ангажират с коалиционно споразумение, което би създало прозрачност и предвидимост, може да се обясни единствено с прикриването на външни интереси.

7. С действията си не помагате ли на ГЕРБ?

Направихме много, за да не бъде ГЕРБ на власт и ще се борим това да не се случи повторно. Но най-добрата услуга на ГЕРБ за съжаление се прави от лошо управление, което не се ползва с доверието на хората. Ако БСП и ДПС имат самочувствието, че ръководят държавата добре, тогава няма какво да се плашат от критиките на когото и да било. Ако не – не сме виновни ние за това, че Борисов и неговата политическа сила изглеждат на хората по-приемливи от статуквото в момента. Бъдещето на правителството зависи от подкрепата му в парламента. АБВ няма депутати. Критикуваме управлението, защото се надяваме то да разбере какво очакват хората от него. От БСП и ДПС зависи дали ще се коригират или с действията си ще доведат на власт опозицията.

8.Каква е разликата ви със БСП?

Ние не приемаме, че ръководството на БСП няма намерение да изпълнява нито собствените си обещания, нито приоритетите на европейското си политическо семейство. Особено тревожно е, че то не е способно, а и не желае да намери диалог и национално съгласие по най-важните за обществото проблеми – образованието, здравеопазването, демографския срив, структурата на икономиката, работата на държавните институции. За една година управление то не показа никакви действия в тази посока. Ние не се крием зад коалиционни оправдания. Смятаме, че БСП може да управлява пряко, без да се крие зад неясни и спорни представители в правителството. За разлика от ръководството на „Позитано“ не сме готови да пожертваме хората, които ни вярват заради амбициите на коалиционния партньор. Според нас през последната година бяха пропуснати много възможности за започване на големи инвестиции, за осигуряване на повече заетост и по-високи доходи. Не приемаме пълната неспособност на поредно правителство да осигури качествено здравеопазване на хората, както и образование, което не изпраща младите на борсата за безработни или в чужбина. Абсолютно не приемаме непрекъснатите оправдания с предишното управление. Ръководството на БСП е в капана на своите интереси и зависимости. Можем дълго да говорим за неизпълнените ангажименти към избирателите. Това, което е по-важно обаче е, че през последните години политиката в България носи все по-малко ползи на гражданите. Обратното – тя се превръща в тежест, а не в решение на проблемите. Ние не виждаме никакво желание от основните политически партии да променят това положение.

9. Възможна ли е бъдеща коалиция между вас и БСП?

Коалиция с БСП е възможна, но единствено на принципна основа, при открити за обществото правила. Ние ще се радваме, ако БСП се върне към ценностите на левицата и започне да ги отстоява. В момента нейното ръководство допринася за задълбочаване на социалните неравенства.

10. Може ли АБВ без Георги Първанов, какви са амбициите на президента (2002–2012)?

АБВ разчита на хората. Инициаторите му са публични личности от политиката, образованието, културата, науката, медицината. Но в основата на АБВ са многото български граждани, които се обединяват от неговите идеи. От ангажираността и амбицията на всеки зависи неговото бъдеще.

Георги Първанов е постигнал всичко в политиката. Доказал се е като държавник. Той не един път е декларирал, че няма лични амбиции, но не може да наблюдава как страната ни се плъзга към разруха и как идеите на левицата вместо да носят обществено добро, се подчиняват на личните интереси на своето ръководство.

11. Лидерски проект ли е АБВ?

АБВ е започнат от хора, които имат опит в политиката, които са се доказали и които имат своя принос за развитието на държавата. Те са лидери в своите области и добре познават проблемите и механизмите, по които те могат да се преодолеят. Но истинската енергия на АВБ са гражданите, експертите, тези които са готови да поемат в ръцете си управлението на държавата, за да променят нейния път в интерес на гражданите.

12. Критикувате сериозно и действията на ръководството на Движението за права и свободи, означава ли това, че ще разчитате на кампания от типа „анти ДПС“ ?

ДПС е традиционна политическа партия в България. Това, което не приемаме е поставянето на партийния интерес над обществения, допускането на повече власт, отколкото определят изборните резултати, обвързването с олиргархични структури. Това е принципно отношение към която и да било партия в България.

13. Обявявате се за национален консенсус – как ще го постигнете след тежките критики към всички?

Политическата ни система е тежко болна. Това е проблем не на партиите, а на българското общество. Нашите критики са принципни. Ние сме готови да чуем всички аргументи и да влезем във всякакъв диалог по политики. Разчитаме на подкрепата на обществото, което да не трябва да допуска повече политическите партии да злоупотребяват с властта която им се предоставя от избирателите. Ние знаем , че България ще просперира тогава, когато нейните граждани го поискат. Ще се борим това да стане реалност възможно най-скоро.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн