Норвежката посланичка: Силно съм впечатлена от всичко, което видях в Казанлък

STZAGORA.NET

Културата на България е много интересна, а днес съм силно впечатлена от всичко, което видях в Казанлък, каза Н.Пр.г-жа Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България по време на своето посещение в Града на розите на 4 април.

За първи път г-жа Викьор идва в Казанлък на Празника на розата през 2013 г., а днес имаше възможността да види уникални артефакти на тракийската цивилизация, съхранявани в трезора на ИМ „Искра“, да разгледа Казанлъшката тракийска гробница, могилата „Шушманец“, култовия комплекс „Оструша“ и Музея на розата. Своето възхищение от уникалността на тракийската култура тя сподели на специална пресконференция, като подчерта, че реставрацията и социализацията на обектите трябва да бъде както в посока на тяхното съхранение, така и те да се превърнат в обекти нd културен туризъм – нещо, което и настоящото ръководство на община Казанлък иска да направи и активно работи в тази посока. Скандинавските туристи се интересуват от културен туризъм и възможността да посетят тези интересни обекти, да отидат до манастири и църкви, да се запознаят с обичаи и да разгледат природни забележителности, съчетано с отсядане в СПА-хотели, е изключително привлекателна за тях, каза още посланикът на Норвегия у нас.

Н.Пр. г-жа Гюру Катарина Викьор е в Казанлък по покана на кмета на община Казанлък Галина Стоянова. На официалната среща с посланика на Кралство Норвегия, провела се в заседателната зала на Общината, присъстваха още председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, заместник-кметовете Петър Косев, Даниела Коева и Лилия Цанкова, главният архитект Ивелин Недялков, както и проектантските колективи, работещи по обектите в Долината на розите и тракийските царе. Това са екипът на проф. Александров от София, който изготвя Общия устройствен план на Долината на тракийските царе, и екипът на арх. Бакалова и арх. Петров от Пловдив, работещи по проекта за консервация, реставрация и социализация на тракийските могили „Грифони“, „Хелвеция“ и култов комплекс „Оструша“.

Кметът Галина Стоянова направи презентация на община Казанлък като географско разположение, природни дадености и ресурси, икономика и промишленост, туристически потенциал, културно-историческо наследство. Тя подробно запозна посланик Викьор с традициите в производството на розово масло и съвременното състояние на розопроизводството като специфичен за региона отрасъл. Кметът представи празниците, свързани с маслодайната роза и идеята в Казанлък да се създаде нов Музей на розата в парк „Розриум“, обектите на древната тракийска цивилизация, за които подробно бяха представени двата проекта.

Община Казанлък ще кандидатства по Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ по мярката за съхраняване на културното наследство с проект за консервация, реставрация и социализация на тракийските могили „Хелвеция“ и „Грифони“ и изграждане на приемен информационен център в Долината на тракийските царе, информира кметът Галина Стоянова. Срокът за подаване на предложенията е 28 май 2014 г.

Общата стойност на културната програма на НФМ за България е 14 млн. евро, от които 2 млн. евро са за довършване на проекти от предходния период, а останалите 12 млн. евро – за нови проекти, уточни аташето по култура на Посолството на Норвегия у нас Иван Тенев. Програмен оператор на тези проекти е Министерството на културата, което означава, че не Посолството решава кои проекти да бъдат одобрени. Офисът на НФМ е в Брюксел, съобщи Н.Пр. г-жа Викьор и подчерта, че от общо 15-те програми на Норвежкия финансов механизъм най-голям е интересът към програма „Култура“ и програма „Правосъдие“. „Парите по този механизъм са ограничени, това са средства на норвежките данъкоплатци и ние искаме и се надяваме тези пари да бъдат разходвани по честен начин“, допълни посланикът. Тя изрази надежда, че най-добрите проекти ще спечелят финансиране по този механизъм и искрено пожела успех на Казанлък. Що се отнася до това, което най-силно я бе впечатлило в града на розите – Нейно Превъзходителство сподели, че това е много труден въпрос, защото всичко е било изключително интересно. Все пак определи като особено вълнуващо това, което е видяла в могилата „Оструша“ – 40-тонния каменен монолитен блок, от който е направена гробницата, тежащия 15 тона покрив и изображението на красива женска глава, запазено през хилядолетията.
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн