Изложба “Българската адвокатура и спасяването на евреите в България” представят РИМ и Адвокатската колегия в Стара Загора

STZAGORA.NET

Райна Антонова, д-р Ангел Динев и адв. Атанас Стоянов (отляво надясно)

В Архитектурния комплекс “Музей на религиите” – Стара Загора тази вечер бе открита изложбата “Българската адвокатура и спасяването на евреите в България”. Тя е организирана от Регионалния исторически музей и Адвокатска колегия в Стара Загора, със съдействието и по материали на Висшия адвокатски съвет.

Изложбата е посветена на 70-годишнината от отмяната на антиеврейското законодателство в България (август-септември 1944 г.) и на 71-годишнината от приноса на Българската Адвокатура и адвокатите в България за спасяването на българските евреи от унищожение по време на Втората световна война.

Директорът на РИМ д-р Ангел Динев в беседа с Красимира Готева, председател на дружество "Шалом" - Стара Загора

“Широко популярна е тезата, че в годините на Втората световна война България е провеждала като съюзник на Германия жестока политика на репресии, притеснение, ощетяване и депортиране на евреите. Историческата истина е, че са депортирани 11 403 евреи, но само от новоприсъединените земи – Беломорска Тракия, Македония и Поморавието – каза в словото си при откриването на изложбата директорът на Регионалния исторически музей д-р Ангел Динев. – За сметка на това близо 50 000 евреи, живеещи в старите предели на Царство България, са запазени изцяло. Това е нещо велико. Голяма заслуга за този голям пробив в германската политика в Югоизточна Европа освен царя и правителството, освен Народното събрание и целокупния български народ, освен Българската православна църква и другите вероизповедания, имат адвокатите и юристите в България. В онази епоха те имат изключителна тежест както в държавното управление, така и в местното самоуправление и в обществото. Затова съм изключително благодарен на г-н Атанас Стоянов, член на Висшия адвокатски съвет и председател на Адвокатската колегия в Стара Загора, за това, което те са направили и за желанието им и Регионалният исторически музей чрез тази изложба да се включи в честванията, посветени на 71-та годишнина от спасяването на българските евреи и на 70-годишнината от отмяната на антиеврейското законодателство в България през лятото на 1944 г.” – допълни д-р Ангел Динев.

Райна Антонова, уредник в отдел “Нова история” на РИМ, сподели още детайли около изложбата:
- Нека тя стане още един повод да си припомним съдбоносните за България събития през февруари и март 1943 г. Съвсем наскоро, на 10 март, еврейската общност в България за пореден път отбеляза годишнината от спасяването на българските евреи и почете жертвите на Холокоста в Европа. Както спомена и г-н Динев, инициативата за спасяването тръгва от подписката, инициирана от подпредседателя на 25-тото Народно събрание – адвокатът Димитър Пешев, под която се подписват 42-ма народни представители от управляващото мнозинство. Половината от тях са адвокати. Така че те са в основата на спасяването на българските евреи. Те дават тона. В този процес участват и членове на Съюза на писателите, Физкултурно дружество “Славия” също се включва, а и голяма част от българското общество откликва на повика на адвокатите. Съпругата на българския министър председател Петко Каравелов – Екатерина Каравелова, също се включва в защитата на българските евреи. Всички знаем и за ролята на Българската православна църква, за митрополит Стефан, който изпълнява ролята на български патриарх, за Пловдивския митрополит Кирил, който влиза в училището в Пловдев, където са затворени около 9000 евреи и казва, че ще тръгне заедно с тях към лагера в Полша, където те трябвало да бъдат депортирани. В изложбата могат да се видят и документи, свързани с авторите на така нареченото антисемитско законодателство, като министър-председателя Богдан Филов и комисаря по еврейските въпроси Александър Белев, който активно подготвя депортацията на българските евреи. Така че са показани и двете страни на монетата, така да се каже. Много интересни снимки, много интересни документи има, които – част от тях, не са показани, от архива на Адвокатската колегия, от архива на Висшия адвокатски съвет, от Държавния архив и архивите на Народния съд.

На свой ред за идеята и възникването на изложбата разказа и председателят на Адвокатската колегия в Стара Загора Атанас Стоянов, член на Висшия адвокатски съвет:
- Идеята на изложбата бе да покаже нещо малко известно на обществеността, а именно активното участие на адвокатите в спасяването на българските евреи. Хронологично бих напомнил, че адвокатите и структурите на Българската Адвокатура дават активен отпор на приемането на антисемитските закони, и конкретно на Закона за защита на нацията. Още през 1940 г., при обсъждането на законопроекта, Съюзът на българските адвокати в лицето на Управителния съвет подава писмено възражение, че нищо не налага приемането на такова законодателство. Това се случва през октомври месец 1940 г. Същия този месец и съветът на Видинската адвокатска колегия подава писмено възражение.

Впоследствие антисемитските закони са приети, но истинската дейност на адвокатите по спасяването на българските евреи започва след подписването на спогодба между правителствата на България и Германия за депортирането им.

При обиколка из избирателния си район адв. Петър Михалев, който е депутат от управляващата коалиция в България, от Кюстендил, се свързва с представители на еврейската общност, които го уведомяват за готвената депортация. Той веднага се обажда на друг адвокат – Иван Момчилов, и с още двама души съставят така наречената “депутация”, която да уведоми Народното събрание за котвената депортация на евреите. Те естествено се обръщат към друг адвокат – подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, който вече е имал информацията, че се готви такава депортация, от друг адвокат – Димитър Икономов. В процеса се включва и адвокатът от Пазарджишката колегия Георги Кендеров.

Като начало Димитър Пешев успява временно да спре депортацията, като задължава Богдан Филов да не я извършва към настоящия момент, след което, както стана ясно тук, се съставя писмо, с което се иска от Богдан Филов депортацията да бъде изцяло отменена. 43-ма души подписват това писмо. Те са само от правителствената коалиция. 20 от тях са адвокати. Другите адвокати и депутати, които са били от опозицията, умишлено са били помолени да не подписват, за да не бъдат репресирани. Всички тези действия и активността на Димитър Пешев стават причина той да бъде сменен от подпредседателското място в Народното събрание, но в крайна сметка инициативата се увенчава с успех. Както стана дума, българските адвокати са в основата и на това, антиеврейското законодателство у нас да бъде отменено още преди 9 септември 1944 г. Тогава адвокатът Никола Мушанов, който е бил министър-председател през август 1944 г., е предложил да бъдат отменени тези текстове от Закона за защита на нацията, които са най-дискриминационни. Което се е и случило. Впоследствие, през септември месец, са отменени и останалите антиеврейски закони и разпоредби.

В този смисъл смятам, че изложбата е интересна, тъй като набляга на един по-специфичен акцент – участието на една гилдия в спасяването на българските евреи – в документи и фотоси.






#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн