Метро ще свърже Тракийския университет и квартал “Зора” в Стара Загора до 2020 г.

STZAGORA.NET

До края на настоящия програмен период (2014-2020 г.) в Стара Загора ще бъде реализиран крупен инфраструктурен проект – съвременна подземна железница, която ще свърже Тракийския университет и кв.”Железник” на запад с най-източния квартал “Зора”, съобщи днес специално за STZAGORA.NET източник от Министерството на регионалното развитие.

Стойността на първата 10-километрова метролиния в Града на липите ще възлезе на близо половин милиард лева. Проектът се очаква да получи финансиране по Оперативна програма “Регионално развитие” до края на 2015 г.

Първият лъч на старозагорското метро ще бъде прокаран на дълбочина от 18 метра под повърхността на старозагорските улици. За целта ще бъде използвана тунелопробиваща машина от категорията “големи щитови комплекси” с диаметър 9,5 метра, произведена в заводите “Херенкнехт” в Шванау, Германия.

До 2025 година Стара Загора ще се сдобие и с втори метродиаметър, който ще свърже новата сграда на МБАЛ “Св.Иван Рилски” над стадион “Берое” с кв.”К.Ганчев” и стадион “Верея” в южната част на града.
#gerb

бутон за социални мрежи

1 коментар on “Метро ще свърже Тракийския университет и квартал “Зора” в Стара Загора до 2020 г.”

  • KSB wrote on 1 април, 2014, 21:39

    Честит 1 април!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн