Пространството около стария Общински съвет – с много въпросителни, които попречиха на обявения конкурс

STZAGORA.NET

На снимките – визуализации на пространството зад Универмага, разработени в някои от участвалите в конкурса проекти.

Макар че старозагорските архитекти създадоха и предложиха в обявения от Общината конкурс 14 проекта за оформление на площадното пространство, което ще се освободи, когато сградата на стария Общински съвет бъде съборена (и ако на нейно място не се построи нещо друго), въпросителните пред бъдещето на тази централна част на Стара Загора остава доста неясно.

На днешната среща с медиите членовете на старозагорската структура на Камарата на архитектите в България споделиха неудовлетворението си от това, че специалната общинска комисия, създадена да журира и оцени подадените проекти, не е обявила класиране, като е присъдила само две поощрения. Но какво се крие зад очевидната загуба на интерес у администрацията към идеите за облагородяване на въпросното пространство?

Отдясно наляво по време на днешната среща: арх. Петър Киряков, арх. Александър Бакърджиев, арх. Велимир Георгиев и арх. Христомир Колев

Завесата към отговора на този въпрос по време на въпросната среща открехна арх.Веселин Беров.Той открои 4 пространства, които могат да бъдат обект на архитектурна намеса в рамките на зададеното в конкурса общо пространство зад Универмага. Първото е петното на самия стар Общински съвет. Второто е подземният паркинг. Третото е пространството около Музея на религиите, а четвъртото – градинката източно от Битовия комбинат.

Арх. Веселин Беров

Подземният паркинг, който е бил проектиран от арх.Беров през 1975 г., е в изключително тежко експлоатационно състояние и върху конструкцията не могат да бъдат слагани абсолютно никакви допълнителни натоварвания, съобщи той. Тази конструкция изисква изключително внимателно отношение към нея и проучване. Проблемна е и собствеността на пространството върху паркинга. Чие е то и може ли Общината да разчита на него и да обявява конкурс, все едно че проблемното съоръжение го няма? – попита риторично арх.Беров.

Пространството около Музея на религиите е обект на специална задача, която трябва да бъде контролирана от Института за паметниците на културата.

Старият Градски съвет пък е елемент от първоначалния план на Лубор Байер за Стара Загора. С него е започвала Чаршията. Във всички застроителни планове на централната част на града винаги е имало относително висока сграда. Това е било и идея на арх.Гайдарджиев – Ситито на града да бъде маркирано от две или три такива сгради.

По-добре би било Общината да се насочи към активизиране на тази зона, защото в момента нашата търговска зона се върти само около главната улица “Цар Симеон Велики”, каза арх.Беров. А реалната търговска зона, Чаршията на града, е между двете градини – Градската и Алана, включително “Цар Симеон” и “Княз Борис”, включително пространството, където е сега Пожарната.

Има и друго съображение: сградата на Стария съвет рамкира Градската градина. По този начин Градската градина представлява един завършен елемент на урбанизирането. Премахването на тази рамка означава отваряне към едно общирно пространство, което няма никакъв характер – с жилищната сграда от север и с Битовия комбинат. На изток ще се появи и шаренията на Кино “Комсомол”, сега казино.

“По тези причини за мен този конкурс беще предварително обречен. Създаде се една каша, и може би междувременно беше осъзнато, че е по-добре да се спре дотук с всичките негативи, отколкото да се сгреши повече. И в Общината изглежда разбраха, че този конкурс не отчита даденостите, които ги има”, заключи арх.Беров.

Според него единственото безпроблемно пространство, което остава, е четвъртото – градинката източно от Битовия комбинат.

Всички тези съображения, по думите му, са в основата на необяснимо защо забоксувалия на пръв поглед конкурс.


#

социални бутони

2 коментари on “Пространството около стария Общински съвет – с много въпросителни, които попречиха на обявения конкурс”

  • арх. Александър Бакърджиев wrote on 12 декември, 2013, 20:36

    Не мога да разбера, кой от изброените фактори които споменава арх. Беров пречи на реализирането на конкурса. И по точно, подземният паркинг ли е невъзможно да бъде укрепен, пространството около музея на религиите ли не може да бъде съгласувано с Института на паметниците на културата, или сградата на градския съвет не може да бъде съборена? Съгласявам се единствено с мнението му, че общината бърза със събарянето без точно да е решено какво ще има на мястото му. Както и в частност решението да бъде изпълнена точно – градинка. Акцентът в случая е по скоро, че общината организира конкурс, а след това журито не си свършва работата. След това възложителя (общината) прекратява конкурса неоснователно. Това е!

  • admin wrote on 13 декември, 2013, 17:47

    Конкурсът и според мен трябва да бъде завършен по надлежния ред. Друг е въпросът кога ще могат реално да се правят промени в пространството зад Универмага, доколко това е целесъобразно и дали поставената под въпрос целесъобразност не е изиграла съществена роля в случая.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн