Областната епизоотична комисия заседава по повод констатирано огнище на шарка по овцете в съседен регион

STZAGORA.NET

В Областната администрация под председателството на Областният управител Живка Аладжова днес се проведе заседание на Областната епизоотична комисия поради констатирано огнище на шарка по овцете и козите в с. Чоба, община Брезово, област Пловдив, с цел опазване здравето на животните и на основание разпоредбите в Закона за Ветеринарно-медицинската дейност.

На заседанието бяха обсъдени и приети мерки за надзор и предотвратяване възникването на болестта. Доклад с набелязаните мерки направи д-р Севдалина Танева – началник отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора.

Сред основните решения на Областната епизоотична комисия са незабавно провеждане на заседания на Общинските епизоотични комисии на територията на Област Стара Загора, определяне наблюдавана зона с радиус от 10 км около огнището на болестта. ОДБХ – Стара Загора ще организира извършването на ежедневни клинични прегледи в населените места от наблюдаваната зона и периодични прегледи (два пъти в седмицата) за останалите населени места в Област Стара Загора.

За населените места във всички общини се забранява придвижването на овце и кози (продажби извън и в населените места) с изключение на тези, предназначени за незабавно клане, след извършен клиничен преглед и термометриране.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн