Идея от обсъждането в Общината: Ресторант “Аязмото” – надграден с панорамна кула?

STZAGORA.NET



В зала “П.Р.Славейков” на Община Стара Загора се състоя дългоочакваното обсъждане на бъдещето на ресторант “Аязмото”. Участие в него взеха кметът Живко Тодоров, заместниците му Йордан Николов, Иванка Сотирова и инж.Янчо Калоянов, главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев, епископ Инокентии – викарий на Старозагорската митрополия и други двама свещеници, Радка Кусева – изп. директор на Родова фондация “Митрополит Методий Кусев”, представители на обществеността – архитекти и ландшафтни архитекти, граждани и представители на медиите.

“В следващите месеци трябва заедно да решим какво да направим на това емблематично за Стара Загора място. Община Стара Загора умишлено не е правила своя разработка, за да чуем и се съобразим първо с вашите мнения. Вие, старозагорци, ще определите съдбата на ресторанта. Крайното решение вероятно ще е симбиоза между няколко от направените”. С тези думи кметът Живко Тодоров откри дискусията.

От името на граждански клуб “ЛИПА” пръв думата взе Тони Куцаров. “Стара Загора е зеленият град на България”, каза той и предложи на базата на съществуващата сграда да се развие природообразователен и екологичен център, в който да има и музейна зала, посветена на живота и делото на Митрополит Методий – създателят на великолепния парк. Както и конферентна зала с мултимедийна обезпеченост. Финансиране може да се търси чрез Интегрирания план за градско развитие на Стара Загора 2014-2020 г.

Последваха предложения от Неда Гребенарова, Георги Георгиев и Валентин Текриев – съответно за създаването на “Аязмо-ленд” – приказен парк-атракция за децата, и за отказ от всякакво строителство, като на мястото се остави само с парк, в който е възстановена екзотичната растителност, и фонтан, с цел по-пълно единение на посетителите с природата.

Ландшафтният архитект Димитър Николов предложи създаването на това място на общински център за изследване на флората на парка, ботаническа градина и природонаучен музей, които да подчертаят рекреационните функции на зоната. “Но пък защо да няма и една, макар и малка кафе-сладкарница, плюс зала за ритуали, както и панорамна наблюдателна площадка?”, запита той.

Доц. Танев, председател на Историческо дружество “Българска орда”, поиска изложбена зала за музей на Митрополит Методий Кусев и на залесителното му дело, която да прерасне в природонаучен музей.

Може ли въобще на това място да се строи нещо ново, попита журналистката Мариела Чорбаджийска. Отговори й гл.арх. Иван Кирчев: Сградата е наследена, каза той. В момента е със статут на сграда в режим на преустройство. Общинска собственост е и може да бъде премахната, ако трябва. Заедно с фонтана и чешмата общата площ на имота е около 3 декара.

Последваха предложения от граждани за възстановяване на традиционния ресторант и за създаване на музей на книжовността.

Красимира Мутафчиева, декан на Педагогическия факултет на Тракийския университет, предложи постмодернистична постройка с музей на съвременното изкуство. Но Светла Димитрова, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора, посъветва участниците в обсъждането да избягват употребата на термина “музей”, тъй като регистрирането му е много сложна задача.

Бе дадена идеята и за вдигането на голям православен кръст на мястото на ресторанта, както и за създаването на разсадник и възстановяване на пчелина на дядо Методий.

Нека да минимизираме намесата в парка, апелира Свежана Маринова, директор на Регионалната библиотека “Захарий Княжески”. Светослав Терзиев, председател на сдружение “Розата на Тракия”, се обяви за създаването на ботаническа градина.

Янко Янков, администратор на “Група за истината за Стара Загора” във Фейсбук, предаде мнението, около което се се солидаризирали 3200-те членове на групата. То е, че с музей и библиотека Стара Загора няма да може да привлича туристи на Аязмото, и че трябва да се възстанови ресторантът в едновремешния му вид.

Най-обосновано и най-атрактивно обаче прозвуча предложението на младия арх.Иван Киряков, който от 3 години работи в Стара Загора, за панорамна наблюдателна кула на върха. За това негово предложение вече сме писали тук, но сега арх.Киряков го е модифицирал, като предлага кулата да е естествено продължение и развитие на сегашната сграда във височина чрез надграждането й. Платформата едва ще се подава над върховете на дърветата, уточни той. Запазването на сградата ще позволи на това място да се оформи многофункционален комплекс.


Ескизите на арх. Киряков по проекта можете да видите в отделна наша публикация тук.
*
Радка Кусева одобри вписването в строежа на “разгледна кула”, каквато е предлагана от старозагорци още преди 80 години, но без разширяване на постройката. Но отхвърли категорично възможността за създаване на увеселително заведение край гроба на Митрополит Методий, както и на ресторант, като допусна за възможно осигуряването в сградата на храна и закуски на принципа на кетъринга – с доставка на готови за консумация продукти, без приготвянето им на място, без кухня. Същевременно се съгласи, че разрушаването на такава голяма и масивна сграда не е разумно. “Ще преглътнем да я има, но да се адаптира към едно ново предназначение”, каза тя, като припомни, че екологията в съвременното й разбиране е рожба да християнската етика. Да се възстанови общественият комитет, създал навремето парка, предложи Радка Кусева.

“Не може да имаме бъдеще, без да познаваме историята”, напомни епископ Инокентий, като също обяви, че е против ресторант на мястото. Сред предложенията от представителите на клира бе и заделянето на помещение в сградата, което да се ползва денонощно от обслужващия намиращия се в съседство храм “Св.Теодор Тирон”.

Кметът Живко Тодоров резюмира накрая дискусията със следните думи:

“Едно такова решение не може да се вземе с лека ръка. Във всички случаи ще съгласуваме с Българската православна църква това, което ще се прави на мястото. Предстои да продължим разговора както с Митрополията, така и с Камарата на архитектите. Ясно е едно: ще надграждаме историята, за да не бъде забравена.”
#

бутони към социални мрежи

3 коментари on “Идея от обсъждането в Общината: Ресторант “Аязмото” – надграден с панорамна кула?”

  • slavataner wrote on 26 ноември, 2013, 9:54

    От обсъждането се вижда, че има доста различни, но интересни предложения. Все пак трябва да се отсеят най-добрите и накрая да се стигне до единодушен избор. Лично на мен най-много ми допада предложението на Тони Куцаров, но все пак това е едно мое мнение, нищо повече.

  • МАРИЯ wrote on 26 ноември, 2013, 11:21

    Всички предложения тук са доста сиви и травиални, нищо по-различно, все за музеи и екоизложения, християнски храм. Всичко това го има като сграден фонд достатъчно в стара загора. Едно предложение ми направи впечатление с нещо по различно, това на г-жа Гребенарова за “Аязмо-ленд” приказен парк. Това е нещо, което липсва на децата в града, ощетени са откъм такива развлечения. А мисля, че това ще носи много добри приходи и на Общината. А Митрополит Методи Кусев би бил доволен от това да има горе детски смях и щастливи деца – какво по добре от товА.
    М.Христова

  • вики wrote on 27 ноември, 2013, 12:45

    Подкрепям идеята за Аязмоленд-приказен парк, свят за децата. Аз имам малко дете и бих се радвала да има такова място на което да го водя да играе. Мисля че много родители с малки деца ще подкрепят такава идея.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн