Космическото време днес – 30 януари: Безпрецедентно нисък слънчев рентгенов поток. Какво означава това?

STZAGORA.NET
СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ

Снимка на слънчевата корона от последния час от борда на спътника SDO, чрез http://www.tesis.lebedev.ru

През изминалото денонощие слънчевата активност беше много ниска. Вчера имаше серия от много слаби изригвания от клас B. През втората половина на нощта и тази сутрин рентгеновия поток спадна до безпрецедентно ниското за фаза на слънчев 11-годишен максимум ниво B1.0!…

Много изследователи, както това многократно се случи през последните няколкко години, отново биха казали, че настоящият 24-ти слънчев цикъл продължава да сипе изненади с много слабите си прояви на активност. Не бива обаче да сме толкова изненадани. Просто Слънцето е в началото на поредния си свръхвекови минимум. Това са периоди с продължителност от няколко десетилетия, за които са характерни слаби 11-годишни цикли. Те са доста регулярни събития и се повтарят средно на всеки 200-210 години. Настоящият свръхвекови минимум фактически започна през 2008 година с началото на текущия 11-годишен 24-ти слънчев цикъл и ще продължи поне до края на 27-я цикъл, т.е. докъм 2045 година, а твърде вероятно и почти до края на века. (За повече информация относно дългосрочното поведение на Слънцето и как то се отразява върху околната среда на Земята и човешкото общество виж 1, 2, 3, 4 и 5).

В момента на видимата от Земята страна на Слънцето има 5 групи петна. Те обаче са сравнително малки по площ, съдържат по едно-две петна и са от магнитни класове “алфа” и “бета”. В северното полукълбо са групите 1662, 1664 и 1665. В южното полукълбо са 1663 и 1666. При това положение в момента няма практически никакъв шанс за изригвания от среден или мощен клас. Боулдърското число е 63, а съответното Волфово число по наша груба оценка е около 55. Противно на очакванията от вчера радиоиндексът F10.7 продължи да спада и днес е 95. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е около 330-340 км/с.

За днес, както и утре, и на 1 февруари се очаква слънчевата активност да бъде много ниска. Вероятността както за средни (M) така и за мощни (X) изригвания е около и под 1%. Прогнозираният слънчев радиоиндекс за утре и на 1 февруари според Центъра за прогноза на космическото време в Боулдър е съответно 100 и 105. По наше мнение обаче тези стойности ще се окажат леко завишени спрямо реалните.

ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
Геомагнитната обстановка през последното денонощие беше спокойна. 3-часовият среднопланетарен Kp-индекс е на околонулеви стойности от вчера по обяд насам.

В рамките на 3-дневната прогноза (30 и 31 януари и 1 февруари) геомагнитната обстановка ще остане спокойна. Вероятността за геомагнитин смущения на средин ширини е около 10% за всяка една от посочените три дати.

Следете за нова информация HELIOTARAXY.COM.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн