Днес – протест за запазване на парк Бедечка! Без партии и бизнес! – призив към старозагорци

STZAGORA.NET

Днес (30 януари) в Стара Загора ще се проведе шествие за запазване на отредения за застрояване парк “Бедечка”. Сборният пункт е на булевард “Цар Симеон Велики”, южно от парк “Алана”. След това протестиращите ще продължат към сградата на Община Стара Загора.

На следващия ден (31 януари, четвъртък) е сесията на Общинския съвет, която решава съдбата на парка. Защитниците на парка се канят да бъдат в залата още преди 9 ч.

Събитието се организира в социалната мрежа “Фейсбук” и до момента участие са заявили повече от 500 души. http://www.facebook.com/events/552878754722149/?fref=ts#!/events/552878754722149/

Парк “Бедечка” е стотици декари зелена площ с паркова инфраструктура около единствената в града река и езеро. От ноември 2012 г. влезе в сила подробен устройствен план, който отрежда повече от 300 декара от парка за застрояване. Причината са реституционни претенции, поредица спорни решения в годините, както и бизнес и властови интереси към апетитните терени.

От дни старозагорецът Йордан Йорданов обяви нетрадиционен протест в името на парка и заживя в палатка в самия център на града.

До момента две петиции съберат подписи за запазване на парка в страницата peticiq.com Едната от тях е на български учени, които работят в университети като “Принстън”, “Харвард”, МИТ и други. Бедечка стана част от исканията на екологичните протести в изминалите месеци.

Подкрепа за парка дадоха и привържениците на “Берое”, потомци на легендарния създател на парк “Аязмото” Методий Кусев, както и представители на граждански сдружения против обгазяването на Стара Загора.

Организаторите на протеста се разграничават от партии и бизнес интереси. Във “Фейсбук” те предупреждават всеки, който си прави сметки да се възползва от протеста, да очаква реакция.

Пълен текст на призива:

Днес ви очакваме на шествието. Очакваме ви и утре в залата!

Най-простият, логичен и човешки интерес на Стара Загора е запазването на един готов парк. Нямаме нищо общо с партии и с бизнес интереси и нямаме нищо против собствениците на терени. И ако има хора, които си мислят, че ще се възползват от нашите усилия в последните месеци, за да си направят реклама, за да изпълнят схеми зад гърба ни, за да изнудват старозагорци, налага се да им напомним, че тази гражданска енергия днес ще се обърне с по-голяма сила срещу тях! И ние ще бъдем първите, които застанат срещу всеки, който посегне на парка и на интереса на старозагорци.

Защото този спор не е “защитници на парка срещу собственици”, не е “общината срещу собственици”, а е просто “градът срещу един проблем”. Днес започваме да го решаваме!

Видеоклип в защита на парк “Бедечка” – тук.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн