Десетки младежи посетиха Пътуващия салон на френското висше образование в Стара Загора

STZAGORA.NET

*
Пътуващ салон на образованието запозна днес десетки бъдещи студенти от Стара Загора и много други градове от южната и източната част на страната с възможностите да продължат образованието си във Франция или на френски език в български университети.

Стара Загора е един от двата града в България (наред с Варна), където Пътуващият салон спира всяка есен от 2008 г. по пътя си из балканските страни. Оттук той заминава за Скопие.

Домакин на Салона на образованието отново стана Регионалната библиотека “Захарий Княжески”, в чието фоайе на второ ниво бяха разположени работните места за прием и разговор с идващите млади хора, както и щандове с френски книги. В конферентната зала пък на всеки половин час наши и гостуващи лектори провеждаха тематични конференции за запознаване с университетите във Франция, с процедурите за кандидатстване, прием и финансиране, с франкофонските програми у нас и с дипломите и сертификатите за владеене на френски език, издавани от Алианс Франсез – Стара Загора.

Събитието бе открито официално в ранния следобед в присъствието на представители на Областната администрация (главният секретар Мариана Кръстева) и Община Стара Загора (зам.-кметът Иванка Сотирова), които поздравиха участниците в него:

*

Подробности за пътуващия салон на образованието сподели директорът на Алианс Франсез – Стара Загора Дима Динкова:

Дима Динкова

- Със Салон “Образованието ’2012 г.” на практика започва кандидат-студентската кампания за университетската 2012-2013 г. Това е един традиционен за френската Национална агенция по висше образование Campus France и представителството й в София обикалящ салон, който има за цел чрез представители на френски и български университети да промотира условията за кандидатстване от първата година до края на първия цикъл (лисанс), след това магистърските и докторантските програми. Презентациите се правят по график в залата на библиотеката, където хората имат възможност да зададат въпроси извън общата информация, която ще чуят, което е и голямата ценност на салона.

Всички брошури и допълнителни елементи от комуникацията са предоставени на български и на френски, което ги прави достъпни и за родителите, които се вълнуват от тази информация.

В салона участват, държа да подчертая, и седем български университета, които работят в сътрудничество с френски университети и имат техните лицензи за издаване на френски и български дипломи. Това са програми изцяло на френски език като обучение. В неговите рамки се прави обмен на програми, на преподаватели и на студенти. Поради това тези университетски програми са достъпни за кандидати и от съседните на България държави. В тях освен български студенти се обучават и сърби, македонци, гърци, турци и т.н. Тази година и Тракийският университет беше поканен да се присъедини и да участва със свое представяне. Оттук салонът продължава обиколката си в Сърбия, Македония и Черна гора, като целта е програмите да се популяризират там и в нашите филиери – в университетите, които работят по френски програми, и техните студенти да се обучават при нас, защото сме съседни държави и това е възможно.
- Кои са седемте български университета, участващи в Салона?
- Това е Софийският университет със Стопанско управление на френски език, Техническият университет с Информатика и инженерни информационни технологии, Университетът за хранителни технологии в Пловдив, Колежът по туризъм в Албена, Химикотехнологичният и металургичен университет в София и др.
- Откъде са учениците и млади хора, които пристигат в Стара Загора за участие в Пътуващия салон на френското висше образование?
- Тези, които в началото на Салона успях да проследя чрез фишовете за записване, освен от Стара Загора са и от Пловдив, Сливен, Кърджали и Бургас, има и едно дете от Велико Търново. За България само Варна и Стара Загора са градовете, а в София Салонът се провежда през март в рамките също на един ден.
- Какво реално намират тук младите хора?
- Получават информация къде точно могат да продължат образованието си, как се кандидатства, какви са процедурите, тъй като от две години френското висше образование е в реформа и вече се кандидатства с национално електронно досие. Към тази реформа постепенно се присъединяват почти всички френски университети. Първоначално бяха по-малко, но миналата година броят им нарасна чувствително – те са автономни и могат да приемат или да не приемат новото. Затова са нужни обяснения къде как се кандидатства. Ние в Алианс Франсез – Стара Загора правим безвъзмездни консултации и помагаме при попълването на електронното досие, както и при подготовката на документите за университетите, които все още работят с хартиени досиета за кандидатстване, както беше досега.
- Колко български студенти се записват да следват във Франция?
- По статистика на Campus France – националната агенция за висше образование във Франция, българските студенти, които се обучават там, са 2200. Те са предимно от езиковите гимназии, защото подготовката, с която излизат, им дава възможност да се обучават на френски език. Почти пълната гама от университети се предпочита от нашите студенти, като сред най-търсените са икономическите специалности, правото, много от лингвистичните и хуманитарни специалности. По-малко са медицина, както и артистичните специалности – хореография, сценография.
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн