Програма на КИНО КОМСОМОЛ за месец МАЙ 2012 г.

STZAGORA.NET
РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД и Сдружение ПОЗОР представят:

4-ти Международен фестивал за филми от Близкия изток и Северна Африка „ЦВЕТЯТА НА КОРАНА“


5-11-ти май 2012 г., Стара Загора

5. 05., събота
19:00ч. – Официално откриване – представители на Сдружение за кино „ПОЗОР” и Община Стара Загора; Джаз на живо с група “Тake Four”
20:00 ч. – „Моля, не ни безпокойте“, Иран
6. 05., неделя
18:00 ч. „Истанбул на пълна скорост“, Турция
20:00 ч. „В очакване на Пазолини“, Мароко-Франция

7. 05., понеделник - 20:00 ч. „Детето на Кабул“, Иран

8. 05., вторник - 20:00 ч. „Мирал“, Франция-Израел-Палестина-Италия-Индия (на снимката – кадър от филма)

9. 05.сряда – 20:00 ч. „11 без 10“, Турция

10. 05.четвъртък – 20:00 ч. Истории от Бейоглу – Турция

11. 05 .петък
19:00 ч. Амрика – САЩ-Канада
21:00 ч. Историята на Ели – Турция

ВХОД 3 лв.
***

Прожекции до края на месеца:
12.05.събота – 20:00 – Човешки истории – Селекция късометражни филми от Сдружение ПОЗОР (посветена на акцията на почистване на Алековия кът, организирана от Различният поглед същия ден)
13.05.неделя – 20:00 – Прожекция за Иракли от проекта „Рецепти за свобода“ и Отворен джем сешън с музиканти (безплатно събитие)
18.05.петък – 20:00 – Селекция Наградени анимации от Международен фестивал на анимационните филми „Златен кукер”
19.05.събота – 20:00 – IN THE PALACE on tour Vol. 3 – нова селекция късометражно кино от Международен фестивал на късометражните филми „В двореца”, Балчик 2011
25.05.петък – 20:00 – Писма до отец Якоб, Финландия – от международен фестивал на Скандинавското кино „Северно сияние“
26.05.събота – ИЗНЕНАДА!!!
(следете www.razlichniatpogled.org и профила ни във facebook – https://www.facebook.com/razlichniatpogled за да научите кой ще е последния филм за месеца!)

***

Инфо за филмите от фестивала:

Истории от Бейоглу
Tales of Beyoglu
Турция, 2010, 81 мин.
Режисьор: Аманда Бърел
Впечатляващ портрет на Бейголу – сърцето на Истанбул. Една любопитна разходка, която ще ви разведе както из скритите места на колоритния квартал, така и по най-оживената улица в Истанбул „Истиклял”. Ще ви срещне с интересни обитатели на квартала, които ще ви разкажат за най-известните културни средища в града, ще се запознаете с нощните птици в местните клубовете, които за първи път решават да свалят маските и да разкрият истинската си самоличност.

Истанбул на пълна скорост
Overdrive: Istanbul in the New Millennium
Турция, 2011, 70 мин.
Режисьор: Аслъхан Юналдъ
С участието на Сибел Бюлай, Едем Елдем, Йомер Мадра, Нихат Сърдар
Колко точно обитатели има Истанбул и колко време отнема на хората живеещи в крайните квартали на азиатската част, за да стигнат до централните булеварди на града? Как се справят чужденците с тази почти непосилна за тях задача и как гледат местните на непрекъснатия поток от туристи по улиците на Истанбул? Един вътрешен поглед върху живота в Истанбул, който туристите няма как да усетят.
Награди и номинации:
МФФ Истанбул – Официална селекция; МФФ Вашингтон – Официална селекц

Историята на Ели
Darbareye Elly – About Elly
/2009/, Иран, 112’, реж. Асгар Фархади
В ролите: Голшифте Фарахани, Шахаб Хосейни, Таране Алидусти
Три ирански семейства пътуват към каспийското крайбрежие, за да прекарат там тридневната си ваканция. Всички те са състуденти от факултета по право. Сепиде и съпругът й Амир пътуват с малката им дъщеря, Шохре и Пейман са заедно с двете си деца, третата двойка са Нази и Манучер, с тях е и Ели – учителката на малката дъщеря на Сепиде. Сепиде е замислила да запознае Ели с Ахмад – неин приятел, наскоро завърнал се от Германия. Когато пристигат на морския бряг се оказва, че няма да могат да останат в предварително резервираната вила и затова отсядат в необитаема къща, която им предлага местна старица. Сепиде лъже възрастната жена, че Ели и Ахмад са младоженци и това е меденият им месец. Ели се обажда на семейството си и казва, че е на море с колеги, и че ще се върне в Техеран на следващия ден. Малко след това тя внезапно изчезва.
Награди и номинации:
МФФ Берлин – „Сребърна мечка” за режисура, номинация за „Златна мечка”; МФФ Трайбека – награда за най-добър филм в международния конкурс; МФФ Фаджр – Награда за режисура, награда на публиката; МФФ Керала – награда за най-добър филм; МФФ Бризбейн – награда за Асгар Фархади

Амрика
Amreeka
/2009/, САЩ-Канада,  96’, реж. Шериен Дабис
В ролите: Насрин Фаур, Хиам Аббас, Мелкар Муалем
Муна е объркана бъбривка, готова да се бори с всичко, за да намери своето място в обществото – с предразсъдъците на околните, с неразбиращите я власти, с килограмите, дори и с малкия си син, който веднъж пристигнал в Щатите, решава че трябва да е „cool” и да пренебрегне майка си. Изпълнен с безброй комични ситуации, предизвикани от тоталната промяна на средата /Палестина – САЩ/, „Amreeka” е типичен пример за все по-често използваното определение “dramedy”. Подход, който по много по-човешки начин ни кара да симпатизираме на хората от Палестина, отколкото тежките военни драми, които представят кървавите терористични атентати в региона.
Награди и номинации:
МФФ Кан – наградата на ФИПРЕССИ; МФФ Кайро – най-добър филм, най-добър сценарий; МФФ Дубай – най-добра актриса /Насрин Фаур/; Награди „Независим дух” – номинации за най-добър филм, главна женска роля /Насрин Фаур/ и дебютен сценарий; МФФ Сънданс – номинация за наградата на журито

Мирал
Miral
Франция-Израел-Палестина-Италия-Индия, 2010, 106 мин.
Режисьор: Джулиан Шнабел
В ролите: Фрейда Пинто, Хиам Аббас, Уилям Дефо, Ванеса Редгрейв, Ясмин Ал-Масри
Режисьорът на „Преди да падне нощта” и „Скафандърът и пеперудата” представя историята на Хинд Хюсейни, създала сиропиталище в Йерусалим през 1948-ма. Първоначално в сградата са настанени 55 сираци, оцелели в клането при Дейр Ясин и оставени на произвола на съдбата. Скоро децата в приюта надхвърлят 2000. Сред тях е и Мирал, която губи майка си при израело-палестинския конфликт. По-късно Мирал е назначена да преподава в бежански лагер, където се влюбва в Хани – политически активен младеж, който ще промени живота й.
Награди и номинации:
МФФ Венеция – Награда на ЮНЕСКО, Награда на УНИЦЕФ, Номинация за „Златен лъв”

Моля, не ни безпокойте
Please Do Not Disturb – Lotfan mozahem nashavid
Иран, 2010, 80 мин.
Режисьор: Мохсен Абдулвахаб
В ролите: Баран Каусери, Афшин Хашеми, Ширин Язданбахш, Мохсен Каземи
Три истории, които се случват в сърцето на Техеран. В първата младо семейство има проблем и съпругата иска да сподели за това, но мъжът й е твърдо против, защото се опасява, че ще загуби работата си. Единственото развлечение на възрастната двойка от втората част е телевизорът им, но един ден и той се поврежда. И тогава те са изправят пред дилемата дали да отворят вратата на техника, дошъл да поправи телевизора или да не рискуват да допуснат непознат в дома си. В третата история портфейлът на млад духовник е откраднат и той е решен на всичко, за да си го вземе обратно от крадеца.
„Комедията на Мохсен Абдулвахаб е един от редките случаи, в които се представя един проницателен поглед върху ежедневието на хората в Техеран.” (Hollywood Reporter)
Награди и номинации:
МФФ Фрайбург – Награда на журито; МФФ Фаджр – Награда за най-добра актриса /Ширин Язданбахш/; Почетен диплом за най-добър актьор /Хедаят Хашеми/; МФФ Дамаск – Сребърна награда за най-добър филм; МФФ Дубай – Награда за сценарий; МФФ Лос Анджелис – Официална селекция

11 без 10
10 to 11 – 11e 10 kala
Турция, 2009, 110 мин.
Режисьор: Пелин Есмер
В ролите: Нежат Ишлер, Митхад Есмер, Таянч Айдън, Лячин Джейлан, Селен Учер
За страстния колекционер Митхад, Истанбул е толкова безкраен, колкото са и колекциите му, а за портиера на сградата, в която живее Митхад – Али, Истанбул не е нищо повече от няколко махали около кооперацията, която обитават. Когато съседите решават да разрушат и построят наново сградата, за да я укрепят и направят по-надеждна при земетресения, Митхад е изправен пред предизвикателството да спаси колекциите си.
Награди и номинации:
МФФ Анкара – награди за режисура, най-добър сценарий и сценография; МФФ Истанбул – награда на журито; МФФ Тромсьо – награда на ФИПРЕССИ; МФФ Адана – награди за най-добър филм и най-добър сценарий; МФФ Ротердам – програма „Светло бъдеще”

В очакване на Пазолини
Waiting for Pasolini – Fi Intidar Pasolini
Мароко-Франция, 2008, 114 мин.
Режисьор: Дауд Аулад Сиад
В ролите: Мохамед Бастауи, Мохамед Маджид, Мустафа Тахта, Абделхади Тухра
През 60-те години продавачът на сателитни чинии Тами е участвал като статист във филма на Пазолини „Едип цар”, заснет във филмото студио в град Уарзазате, Мароко. 40 години по-късно в студиото отново пристига италиански екип и Тами вдига целия град на крак, защото е убеден, че отново ще види своя приятел Пазолини. Докато местни очакват с трепет италианците, комичните ситуации се редуват една след друга.

„С филма отдавам почит на великия италиански режисьор, от когото съм се учил и когото безкрайно уважавам.” Дауд Аулад Сиад
Награди и номинации:
МФФ Кайро – Награда за най-добър филм; МФФ Гранада – Официална селекция

Детето на Кабул
Kabuli Kid
Афганистан-Франция, 2008, 97 мин.
Режисьор: Бармак Акрам
В ролите: Хаджи Гюл Асер, Валери Шац, Амели Глен, Хелена Алам
Кабул. Таксиметровият шофьор Калед спира за поредния клиент – жена покрита със синя бурка, която носи дете. Уговарят се за цената и таксито потегля към посочената дестинация. Жената се разплаща и излиза от колата. Качва се следващият клиент, но открива, че предишният клиент е забравил нещо на задната седалка – шестмесечно бебе.
Награди и номинации:
МФФ Трансилвания – награда за режисура; МФФ Фаджр – „Кристален симург” за дебют; МФФ Торонто – Официална селекция; МФФ Гент – Номинация за „Гран при”

Човешки истории*
*Прожекцията е посветена на инициативата на Сдружение РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД за почистване на Алековия кът в парк Аязмо на 12-ти май, като част от кампанията „Да изчистим България“

Stories on Human Rights
Франция/ Италия/ Русия/ Бразилия, 2008, 88’

Режисьори: Валтер Салес, Марина Абрамович, Сергей Бодров, Апичатпонг Уирасатекул, Ясмила Збанич, Хани Абу-Асад, Мурали Наир, Абдерахман Сисако
Сценаристи: Габриел Гарсия Маркес, Халед Хосейни, Роберто Савиано, Елфриде Йелинек, Тони Морисън, Асия Джебар

Всеки има своята история. История, която може да те направи щастлив или пък да те разплаче. История, която да запомниш завинаги или за която никога повече да не се сетиш. Тези човешки истории ще ви накарат да се усмихнете, да се замислите, да се натъжите, да избухнете в бурен смях, да се съсредоточите… Те ще привлекат вниманието ви задълго.
Сред режисьорите са носителят на „Златна мечка” Валтер Салес /”Централна гара „Бразилия”, „Мотоциклетни дневници”/, носителят на наградата за режисура от фестивала в Кан – Апичатпонг Вирасатекул, руският класик Сергей Бодров /”Кавказки пленник”, „Монгол”/, носителката на „Златна мечка” Ясмила Збанич /”Гърбавица”/, арт иконите Марина Абрамович и Саркис. Сценариите на отделните новели са написани от Габриел Гарсия Маркес, от автора на „Хиляди сияйни слънца” и „Ловецът на хвърчила” Халед Хосейни, от автора на „Гомор” Роберто Савиано, както и от носителката на Нобелова награда за литература Елфриде Йелинек, автор на скандалния роман „Пианистката” и Тони Морисън – носител на „Пулицър” за романа „Възлюбена”.

„Рецепти за Свобода“ – Представяне на арт-видеа от плажа в Иракли*
Видео на UFOtv със съдействието на студио DIMAR и M studio
Timelessness – филм на UFOtv
-Бонус видео “Food and Love” епизод от кулинарната поредица „Рецепти за Свобода”
АУДИОВИЗУАЛЕН СЕТ „ONE WAY”*
Музикален Джем с живи инструменти и електронен DJ/продуцент + VJ-ing от UFOtv
40 минутно /до час/ представление. В музикалния джем могат да се включат адекватно музиканти с лични инструменти.

* Събитието е безплатно и е част от националното турне на проекта „Рецепти за свобода“, който представя интересна книга с рецепти, написана на плажа в Иракли. 50 % от приходите от продажбата й са за облагородяване и опазване на един малкото останали диви плажове в България. По-рано през деня има прояви и инициативи в HOUSE of SPORT – йога, чай, лекция за здравословното хранене и демонстрация на интересни и здравословни кулинарни решения, изложба снимки и рисунки от Иракли, представяне на книгата; за повече информация – вижте facebook профила и отворената група на Сдружение Различният поглед.
С подкрепата на Ресторант „Библиотеката“ и HOUSE of SPORT

IN THE PALACE ON TOUR Vol. 3

(86 мин.)

Риба чук
(реж. Сам Донован / Великобритания / игрален / 14′)

Борис прави опит отново да събере родителите си, като ги кани да наблюдават акули по крайбрежието на северен Йоркшир. На пътешествие обаче присъства и неговият най-голям враг – приятелката на майка му, Лайла. Нужно ли е Борис да се примири с Лайла, за да сдобри семейството си?

Поща!
(реж. Матиас Брун, Кристиан Асмусен / Германия / анимационен / 13′)
Не всичко свършва със щастлив край, но не се тревожете – животът продължава.

Груб разрез

(реж. Фирузех Косровани / Иран / документален / 22′)
Витрината на магазин за дрехи в Техеран привлича вниманието на минувачите. Те се спират и се взират в изложените манекени, чиито тела са обезобразени. Женските фигури са неузнаваеми. Едно зловещо предупреждение към жените и иранското обществото да зачитат установения ред.

Нашата прекрасна природа
(реж. Томер Ешед / Германия / анимационен / 5′)
Брачните навици на водната земеровка, невиждани досега.

Янек
(реж. Пьотр Левандовски / Германия, Полша / игрален / 16′)
11- годишният Янек живее със самотната си майка-алкохоличка. Въпреки че обича сина си, тя не може да му осигури добър и спокоен живот. Но Янек не пада духом и се отдава на въображението си.

Наблюдение
(реж. Гонсало Сона / Испания / игрален / 13′)
Всеки наблюдава всеки.

Писма до отец Якоб
Letters to Father Jaacob – Postia pappi Jaakobille
Финландия, 2009, 74 мин.
Режисьор: Клаус Харо
В ролите: Каарина Хазард, Хейки Нусиайнен, Юка Кейнонен
Топла и трогателна история за Лейла, затворничка с доживотна присъда, която току-що е била помилвана. След като излиза от затвора, й предлагат работа в един усамотен дом на енорийски свещеник, където се премества против волята си. Досега Лейла се е грижила единствено за себе си и изпитва противоречиви чувства, когато й се налага да работи като личен асистент на Якоб – слепият пастор, който живее в дома.
Награди и номинации:
МФФ Кайро – „Златна пирамида” за най-добър филм и награда за най-добър сценарий; МФФ Манхайм-Хайделберг – Голямата награда на фестивала, МФФ Руан – награди за най-добър актьор /Хейки Нусиайнен/, най-добра актриса /Каарина Хазард/ и награда на публиката; МФФ Любек – награда на публиката и награда на екуменическото жури; МФФ Палм Спрингс – специална награда за Клаус Харо; награди „Юси” – награди за най-добър филм, режисура, най-добър актьор /Хейки Нусиайнен/ и музика, номинации за най-добра актриса /Каарина Хазард/, сценарий, операторско майсторство и монтаж
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн