Азиатски тигров комар ни носи вирусите Денга и Чикунгуня

STZAGORA.NET

Регистрирани са 14 случая на Лаймска болест в Старозагорска област от началото на годината


Членовете на Областната епизоотична комисия, която проведе днес първото си за годината заседание, бяха запознати с писмо на Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, в което се сигнализира за появата в България на азиатския тигров комар, който е преносител на вирусите Денга и Чикунгуня. Наличието му е доказано в квартал на гр. Созопол.

Според предписанията общинските власти трябва извършват 2-3 дезинсекционни мероприятия през пролетно-летния сезон с цел намаляване броя на ларвите и прекъсване цикъла на възпроизводство на летящите насекоми.

Най-често срещаните места за развитието на този вид комари са контейнерни терминали, складове с употребявани автомобилни гуми, складове и центрове за търговия с вносен посадъчен материал и декоративни цветя, ГКПП-та и водоеми със застойна вода. В писмото на д-р Кунчев се иска и засилване на епидемиологичния надзор на случаите на вирусни менингити и менингоенцефалити.

Членовете на Областната епизоотична комисия (кметове на общини, представители на РЗИ, РИОСВ, ПБЗН, ОД на МВР, РДГ, ОДБХ и др.) приеха план-мероприятията за борба със зоонозите в Старозагорска област през 2012 година, представени от д-р Севдалина Танева – началник отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните в Стара Загора. Д-р Танева подчерта, че за последните три години няма регистрирани случаи на заболявания със зоонози в Старозагорска област. Извършват се перманентни и периодични проверки и контрол на птици и животни от оторизираните институции.

Д-р Божидара Кайрякова, оглавяваща дирекция „Надзор на заразните болести” при РЗИ–Стара Загора, представи пред членовете на комисията предписанието на здравната инспекция до всички общини на територията на област Стара Загора с подробни указания за дейностите по извършване на дезакаризация. През месец май в редица общини от областта ще започне дезакаризацията, в голяма част от тях са сключени договори с изпълнители и са готови с графици и информация до медиите. В община Стара Загора дейностите ще започнат около 7 май, като против кърлежи ще се обработят около 360 дка площи, информира д-р Антония Тодоровова – началник отдел „Здравеопазване и социални дейности”.

От началото на годината до сега има 14 регистрирани случая на лаймска болест в областта, предимно при хора над 50-годишна възраст, отглеждащи животни и занимаващи се със селскостопанска дейност, информира д-р Кайрякова. Заради завишения брой на пострадалите от РЗИ препоръчват едновременно извършване на дезакаризацията и завишен контрол от страна на общините.
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн