Здраве: Горчивата истина за сладката фруктоза

STZAGORA.NET
Затлъстяването вече е обичаен спътник на цивилизацията. Броят на карикатурно дебелите млади хора по улиците на САЩ поразява. В Европа са по-малко, но също ги има. В момента в света затлъстелите са с 30% повече, отколкото недохранените, което никога досега не се е случвало в човешката история. Заговори се дори за епидемия от затлъстяване, обхванаа западните страни, особено сред децата. Не става дума за красота, а за здраве. Наднорменото тегло е една от причините, предизвикващи сърдечно-съдови болести и диабет.

Диетолозите, особено американските, дълго време смятаха за причина на затлъстяването прекомерната употреба на мазнини, на първо място животински. Затова започнаха решително да изключват мазнините от всички хранителни продукти. По магазините се появиха обезмаслени сирена, сметана, даже обезмаслено масло. Но това не намали броя на затлъстелите и букета от съпътстващите ги заболявания.

Днес американските експерти вече са на друго мнение: че факторът, предизвикващ затлъстяване, е захарта. В авторитетното научно списание “Нейчър” те публикуваха статия с изразителното заглавие “Отровната истина за захарта”, пише руското интернет-издание “Новая газета”.

Един от авторите на статията – проф.Робърт Ластиг, педиатър и ендокринолог, завеждащ Центъра за борба със затлъстяването при децата и подрастващите при Калифорнийския университет в Сан Франциско, уточнява, че се има предвид не захарта като такава, а захарта, която се добавя в безалкохолните напитки, полуфабрикатите и готовите кулинарни изделия.

През последните 50 години употребата на захар в света се увеличи трикратно. Производителите я добавят във всички възможни хранителни продукти. Средностатистическият американец употребява около четвърт калория на ден именно със захарта и на практика не подозира за това.

Проф.Клер Бриндис от Калифорнийския университет, педиатър, казва: “Ако разгледаме съставките на продаващия се в Америка хляб, то и в него ще открием захар. В сосовете, кетчупа, в много други продукти по-рано нямаше захар, а днес има. Прекомерното съдържание на захари е характерно вече не само за безалкохолните напитки, но и за много други продукти.

Ако по-рано производителите добавяха в продуктите предимно захароза, то сега все по-често я заменят с фруктоза. Захарозата е най-обикновена захар, от захарно цвекло или тръстикова. Тя е дизахарид, тоест се състои от два монозахарида – глюкоза и фруктоза. Попаднала в организма, захарозата бързо се разцепва на глюкоза и фруктоза. Фруктозата е най-сладката от захаридите – един път и половина е по-сладка от захарта и три пъти по-сладка от глюкозата. Добавянето й е по-изгодно за производителите. Но проблемът е, че фруктозата се усвоява по съвършено различен начин в сравнение с глюкозата, която е универсален източник на енергия за организма.

Фруктозата се съдържа на практика във всички сладки плодове и за нея се мислеше, че не може да представлява никаква опасност. Но както обяснява Роберт Ластиг, захарта, съдържаща се в плодовете, се употребява заедно с растителните влакна в тях, които, макар и сами да не се усвояват, регулират процеса на усвояване на захарите, а с това – и нивото на захар в кръвта. Растителните влакна са един вид противоотрова, те възпрепятстват предозирането на фруктозата в организма. А производителите добавят в своите продукти фруктоза в чист вид, без съпътстващи баластни вещества.

Метаболизмът на фруктозата в организма силно се отличава от метаболизма на глюкозата и напомня по-скоро метаболизма на алкохола. Излишътък на фруктоза може да предизвика здравословни проблеми, типични за алкохолизма: заболявания на черния дроб и сърдечно-съдовата система. Фруктозата постъпва директно в черния дроб и може сериозно да наруши функциите му, в резултат на което се получава метаболичен синдром – прекалено увеличение на количеството висцерална мазнина, понижаване на чувствителността на периферните тъкани към инсулина, нарушаване на въглеводородния и липидния обмен, повишаване на кръвното налягане.

По оценки на проф.Ластиг днес вече три четвърти от целия бюджет на американското здравеопазване отива за лечение на неинфекциозни болести – затлъстяване, захарен диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания, а в тяхното развитие твърде забележима роля играе добавяната в хранителните продукти фруктоза. Според американските учени следва преди всичко сега тя да бъде изключена от списъка на безопасните хранителни добавки. Това ще лиши промишлеността от правото да я добавя към всякакви продукти и във всякакви количества.

Авторите на статията в “Нейчър” подчертават, че захарта по отношение на въздействието върху здравето твърде прилича на алкохола: контактът на човек с нея е неизбежен, тя предизвиква зависимост (действа на центъра на удоволствията в мозъка), токсична е (може пряко, даже без развитие на затлъстяване, да предизвика много заболявания), и прекомерната й употреба носи негативни последици за обществото като цяло. Затова и оборотът й трябва да бъде законодателно регулиран – така, както оборотът на тютюна и алкохола: да се въведе акциз върху нея, да се ограничи продажбата на сладки неща на малолетни.

В Русия хората, приличащи на лоени топки, са рядкост. Но дебелите деца стават все повече. Роспотребнадзор наложи забрана за продажба в училищните лавки на банички и безалкохолни газирани напитки. Но бизнесът у нас явно е по-важен от детското здраве. Забраната просто се игнорира. Така че има шанс да настигнем и задминем Америка по броя на децата със затлъстяване.
-gerb

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн