Няма да има милиони за старозагорските болници

STZAGORA.NET

Основните участници във вчерашния брифинг - министър Константинов в средата с двамата директори на старозагорските болници - д-р Петър Атанасов (МБАЛ "Киркович" - вляво) и д-р Васил Талев (Университетска болница).

600 000 лв. за ремонти тази година и евентуално погасяване на дълговете в размер на около 16 млн. лева, ако Университетска болница се влее в МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”. Това обеща днес пред медиите министърът на здравеопазването Стефан Константинов след среща на закрити врати с ръководствата и шефовете на отделения и клиники в двете най-големи старозагорски болници.

 -Министър Константинов, какви са впечатленията Ви от срещата с ръководствата и шефовете на отделения и клиники в МБАЛ “Киркович” и Университетска болница?
– В крайна сметка основният въпрос, който ние разисквахме, е какво е бъдещето на двете болници – Университетска и МБАЛ “Киркович”. Минавайки тук на обяд, видях, че това е една сграда, строена в едни други времена, със съвсем други възможности и перспективи за развитие. В днешно време, ако човек трябва да прави болница, никога няма да я направи по този начин, но така или иначе с това се разполага. Площта е огромна, има клиники в много добро състояние, има клиники в плачевно състояние. Веднага се разбра, че добрият скенер е някъде надалеч. Тука скенерът, който бил, не бил в първа младост.

Разбра се, че едната болница има проблем с едно, другата – с друго, но ако се съберат да работят заедно, проблемите им ще изчезнат. Това, което казах и на колегите, е, че конкуренцията не би следвало да бъде между две болници, разделени изкуствено, конкуренцията е между лекарите за пациенти, за доброто обслужване. И всеки човек, който има уважението си като лекар, като специалист, трябва най-напред да мисли за пациентите си, защото те са неговата сила, а не поста, който заема.

Давайки си обаче явно сметка, че има еднакви медицински структури, това, което аз им предложих, е за година-две началниците на отделения и клиники и съответният персонал да останат точно такива, каквито са. Първо нека да обединим администрацията, едно място за икономия, след това да обединим клиничните лаборатории. Значи на едно място се правят изследвания, значи два пъти по-малко разходи за реактиви, за поддръжка, за абонаменти, за персонал. Образната диагностика, рентгенът, патоанатомията, всички тези неща, които касаят всички клиники. А ако да речем хирургия в едната и хирургия в другата, нека със същите си ръководители да останат и по този начин времето ще покаже, не е нужно днес да вземаме някакви решения.

Аз предполагам, че страхът им е основателен за съкращения. Съкращения няма да има, освен административен персонал, а другият, ако е в повече в тези, спомагателните звена, най-вероятно ще се пренасочи на други места да се работи. Плюс веднага, което може да се види, е повишаването на нивото на компетентност, което води до повишени доходи. И накрая казах, че тази година ще дадем 600 000 лв., те са предвидени, независимо дали болниците ще се обединят. Всяка от тях ще получи около 300 000 лв. за ремонти.

Тоест, за да е ясно, че това не е някакъв морков или тояга, а това беше една наистина приятелска дискусия и така или иначе лечебните заведения ще получат тези пари. Но ако те се обединят, реално има възможност по ОП “Регионално развитие” да бъдат включени за обща апаратура. Казах им, че имат нужда от 64-слайсов скенер. Това е чудесно, но как да купим за едната клиника, а другата да стои и да подсмърча отстрани!? Тоест – нереални неща. Накрая казаха, че 50% от населението не подкрепя обединението, всички са против и аз ги попитах колко хора са “за” и колко са “против” и разликата беше огромна между хората, които вдигнаха ръце.
- Не Ви ли направи впечатление, че в залата бяха мнозинството от УМБАЛ?
- Аз не ги познавам. Бях поканил началници на отделения и на двете структури. Нямаше как да поканим целия персонал.
- Двете болници в Стара Загора от години не са получавали нито една стотинка над заработеното. Обяснете ни с простички думи какво се цели с това обединение, освен спасяването на УМБАЛ, за да го обясним и ние на гражданите – какво ще спечелят те от това обединение?
- Нека първо да кажа, че не е вярно, че не са получили и стотинка. Ако не се лъжа, са получавани милиони средства, даже 6 млн. някъде видях, че преди 3-4 години има излети в една от структурите, мисля, че в МБАЛ “Киркович”. Що се касае до технологията… как да ви го обясня. Стара Загора има ли нужда от една такава болница? Аз знам, че има частни структури, които сигурно работят добре, но едва ли те могат да покрият всичко.

Има ли нужда от една добра комбинираща болница – да. Никой не говори за спасяването на УМБАЛ. И двете болници са толкова зле финансово, че ако това е частник, вероятно би ги затворил и би редуцирал дейността до два етажа в структурата. Това обаче никой не мисли да го прави и не може да го направи, защото тази болница (б.р. – МБАЛ “Киркович) освен търговско дружество, което да се самоиздържа, има и социална функция и вероятно има дейности, които са непривлекателни за останалите лечебни заведения.

Има и дейности, които са уникални – разбрах, че инвазивната кардиология е само една. Ако не работи, вашите хора би трябвало да ходят в Пловдив. Ето сега като минах, че са напълно готови да поемат и спешността и в близките 10 дена ще бъде променена и заповедта, така че пациентът по спешност, когато няма друго желание, ще бъдат карани тук да им се прави сталкиране при инфарктите. Но пак ви казвам, останат ли на този хал, болниците бавно и постепенно ще вървят надолу и двете.

Те в момента са с огромни загуби и единственият начин е първо да им оптимизираме харчовете – това категорично ще стане с една структура и впоследствие нека да поработят една година като едно общо акционерно дружество, може да се види кое отделение, коя клиника има повече пациенти, но в никой случай не е идеята едната болница да превземе и да унищожи другата – напротив.

Университетската болница… всъщност то ще стане една университетска клиника. В тая клиника по най-рационален начин ще се вливат и парите, които идват от университета, защото университетите в днешно време обучават студенти, за което получават средства и разполагат с такива, така че не съм песимист, че едната… в никой случай категорично казвам, че няма да се случи по-лошо, може само да има положителни резултати.
- Знаем колко много университетски болници има в страната. В кои градове МЗ постъпва по начина, по който постъпва в Стара Загора? По какъв законов начин ще стане това обединение на УМБАЛ с МБАЛ “Киркович”? Трябва ли да бъдат фалирани двете структури и тогава да бъде съставено ново звено. Освен това те имат различни предназначения – едно е предназначението на една Университетска болница, друго е предназначението на една многопрофилна.
- Имаше една много малка група лекари, които предложиха да се започне анализ, да има дълго обсъждане. Аз мисля, че този въпрос не изниква от вчера и мисля, че много е обсъждан, даже толкова много, че вече са се настроили хората и са забравили за какво става въпрос. Всички лечебни заведения имат една и съща функция и това е да лекуват хората. Това ги обединява. Това, че някои имат допълнителни функции да обучават студенти, те за това си получават пари. Като лечебни заведения са равнопоставени и е записано като член, не си спомням кой, че всички са равнопоставени.

Тоест дали ще се казва АД, или ЕАД, е чисто търговска форма. Не се минава през фалит, защото фалит на лечебните заведения би значело да кажем, че спираме работата и кредиторите идват и се разпродава всичко, тоест унищожаваме лечебното заведение и след това ви гарантирам, че тука никой и никога няма да му дойде на акъла да прави болница, защото самата сграда не отговаря през 2012 г. на визията за модерна болница. Конкретният механизъм, който обясних, е вливане на Университетската болница в МБАЛ “Киркович” и създаването на една Университетска болница с името “Киркович”. Защо така? Защото по този начин ще се запази поне търговската регистрация на едното лечебно заведение. Така че за тази процедура имаме много ясен разчет. Тя при добра организация става за 6 месеца и това е моето послание към главните директори. През м.септември трябва това нещо да бъде факт.
- Да разбираме, че подготвяте вливането на УМБАЛ в МБАЛ “Киркович” и превръщате новата структура в Университетска болница?
- Този статут се дава с решение на Министерския съвет. Нито една болница в момента не се издържа от държавата, с изключение на психиатричните. Те в момента болниците като Университетската болница тук и МБАЛ “Киркович” са структури, които изцяло са на самоиздръжка. Колкото пари получат от Здравната каса, от платени услуги, от нещо друго, толкова им е бюджетът. Министерството има двете структури като принципал. В едната – 100%, в другата – мажоритарен. Може да отпуснем от време на време средства за капиталови разходи, но нищо повече – ние не покриваме дългове, сключваме договор за определена дейност, но те, ако я извършат, получават пари, ако не я извършат – не получават. Те не са на заплата към министерството.
- Двете болници имат близо 20 млн. дългове, какво ще се случи с тях?
- Това, което казах, че към момента държавата няма политика да покрива дълговете на болниците. Това значи, че двата вида дългове се обединяват в един дълг, но тук е разковничето, че винаги финансистите са казвали: “Ние даваме пари срещу реформи. Къде са ви реформите, неефективни структури, две структури с един и същ предмет на дейност, искаме да видим реформи. След като видим реформи, тогава парите.” Така че съвсем спокойно, вече сме имали разговор и с финансовото министерство, има и такъв вариант, но при много ясен резултат – не просто опростете ги дълговете, пък ние ще помислим да видим дали ще се обединим.
– Означава ли, че болниците ни са имали лошо управление?
- Това означава, че е имало лошо управление категорично!
- А къде е гаранцията, че ще има по-добро управление?
- Гаранцията е да гледаме дали се намаляват дълговете. Ако дълговете растат или стоят на едно и също място и никой не предлага какво да правим, че да ги свием, за мен това е показател, че няма добро управление. Ако казват да правим това, това и това, управлението е добро.

Подготви за печат:
 Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. Публикуваме дословно най-важното от днешния брифинг с министър Константинов. В интервюто са използвани въпроси на всички медии. В края на пресконференцията министър Константинов буквално обвини старозагорските журналисти, че са срещу обединението на двете болници. И отсече: “Пари няма да се дадат повече, но трябва разходите да се стеснят дотам, че да не трупат загуби. Парите ще се дадат като покриване на дълговете, когато се види, че лечебните заведения или лечебното заведение върви по правилния път.”

А кой е правилният път? Вчера медиите така и не разбраха каква точно е визията за исканото от министъра обединение на МБАЛ “Киркович” с УМБАЛ, освен съкращаването на 20-30 човека от административния персонал и на част от лабораториите. Налице е само едно сигурно обещание – 600 000 лв. за ремонт на двете здравни заведения… сиреч трохи. Всичко останало е в сферата на мечтите, а финансовият министър Симеон Дянков обикновено не обича да мечтае.

Позицията на лекари, участвали във днешната среща с министъра, четете във вестника в четвъртък.

(СН)

-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн