В “Спешна помощ” са твърдо против готвените промени

STZAGORA.NET
“Най-вероятно ще информираме Европейската асоциация за спешна помощ за подготвяните промени в системата. Ще координираме общи действия с колегите от цялата страна.” Това заявиха за “Старозагорски новини” д-р Чавдар Попов, началник на Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора, и председателят на синдикалната организация към КНСБ д-р Валентин Вълканов.

В специална протестна декларация, подписана от 58 души, работещи в Стара Загора и 8-те филиала в областта, те изразяват “несъгласието си с намерението на министъра на здравеопазването да дестабилизира Националната система за спешна медицинска помощ”. Текстът е адресиран до президента Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов, Народното събрание и министъра на здравеопазването. Ще бъдат направени опити към каузата да бъдат привлечени и пациенти.

Работещите в “Спешна помощ” твърдят, че ако им бъдат отпуснати допълнително 10 милиона лева към досегашното финансиране от 70-75 милиона лева, проблемът с повишаване на работните заплати ще бъде решен и напрежението ще спадне. В противен случай близо 300 души, работещи в системата от област Стара Загора, са заявили своята готовност да я напуснат.

Според здравните работници с подготвените промени държавата ще абдикира от задължението си за предоставяне на безплатна помощ на всички пациенти. Има случаи, в които се поставя въпросът за тяхната осигуровка, защото болниците са търговски дружества, а сумата, която се получава за всеки пациент, е 20 лева. Ако на общинските болници, почти всички от които са в лошо финансово състояние, им бъдат прехвърлени средствата от звената за спешна помощ, те биха могли да се използват и не по предназначение, коментираха д-р Попов и д-р Вълканов.

Те не споделят и твърдението на здравния министър, че със съкращение на излишната администрация ще бъде постигната значителна икономия от фонд “Работна заплата”. В системата на “Спешна помощ” – Стара Загора, работят около 10 души, за страната те са близо 400. “Тогава за какви съществени средства може да става дума?”, питат медиците. Сега лекарите получават средно по 550 лева, нощният труд се заплаща по 50 стотинки на час и по 2 лева за храна на дежурство. “От началото на годината са напуснали 7-8 лекари, а новите нямат най-често специалност. От 5-6 години няма курсове за квалификация. Преди години това се правеше и за шофьорите, които често са в помощ на екипите. Говореше се за използване на 6 милиона евро по европейската програма “Пулс”, но… Квалификацията сега е за наша сметка”, каза д-р Попов. До 15 ноември трябва да излезе новият списък за придобиване на специалности – Наредба 34. Според изискванията и новите стандарти всеки лекар, работил в спешен център, трябва да специализира. И пак всичко опира до липсата на средства.

Отворен остава и въпросът за координацията с телефон 112, за случаите с неточна информация, която се получава, за забавянията и пр.

Всяка промяна е болезнена, но трябва да бъде добре обмислена, дискутирана и аргументите да са конкретни и ясни. Последиците – също. Досега това не се е случило, твърди д-р Валентин Вълканов и изрази готовност за започване на открити разговори с конкретни аргументи и факти от най-високо ниво.

Добрина СЛАВОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн