Настаниха костенурките на цар Киро в Спасителния център

STZAGORA.NET
До 3 години затвор и 2000 лева глоба може да получи Кирил Рашков заради 28-те костенурки, открити в двора на фамилната му къща в Катуница. През изминалия уикенд животните бяха настанени в Спасителния център на “Зелени балкани” – Стара Загора, и според д-р Христина Клисурова състоянието им е добро.

Влечугите са от два вида, срещащи се в България: шипоопашата (Testudo hermanni) и шипобедрена (Testudo graeca). Те вече са прегледани, маркирани и настанени в стационара, където ще останат до пролетта. Еколозите припомниха, че зимата костенурките прекарват в летаргичен сън. “Надявам се до настъпването на пролетта съдебното дело да е приключило. Иначе не можем да освободим животните в природата, защото те са… доказателствен материал”, коментира д-р Клисурова. И двата вида са световнозащитен вид, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

В българското законодателство сухоземните костенурки фигурират в приложение No 3 от Закона за биологичното разнообразие и хората, които ги гледат в домашни условия, попадат под ударите на Наказателния кодекс.

28-те костенурки бяха намерени при полицейското претърсване с металотърсачи на имотите на ромския барон, а заедно с тях са открити и няколко тракийски оброчни плочи.

Дни след като синът на Кирил Рашков – Ангел, обяви, че фамилията ще заведе граждански искове заради повреденото й имущество, МВР прибегна до нестандартна стратегия за откриване на улики срещу ромския клан.

Разследващите събраха екип археолози от Асеновградския музей, които, оборудвани с металотърсачи, започнаха претърсване на дворовете на три от къщите на Рашков. Паралелно с това се правеше и обиск на сградите. Тогава МВР не обясни какво се търси по двора, но веднага се заговори, че полицаите очакват да намерят злато, скрито от Кирил Рашков. Слухове за това, че ромският бос притежава десетки килограми от ценния метал, се появиха още в началото на размириците в Катуница през септември. Вместо злато обаче полицаите откриха само три оброчни плочки и 28-те костенурки.

Росица РАДНЕВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн