ЖП синдикатите се готвят за стачка

Димитър Динев

Синдикалният съвет на Синдиката на железничарите в България – Стара Загора, се включи в подписката за започване на протестни действия. Това съобщи Димитър Динев, председател на съвета и председател на Стачния комитет на железничарския синдикат. Вчера той участва в срещи в Министерството на транспорта, свързани с параметрите на предложеното споразумение за заем от Световната банка. Заемът е предназначен за преструктуриране на търговските дружества в БДЖ и ДП “НКЖИ”.

“Ние вече изложихме позицията си по споменатото преструктуриране. Но отпуснатият кредит за БДЖ ще се използва почти изцяло за покриване на стари задължения и съвсем малко за ремонти и почти не се предвиждат средства за инвестиции в “Пътнически превози”, а кредитът на ДП “НКЖИ” няма да доведе до инвестиции, налагащи освобождаването на толкова много персонал, колкото е планирано. Можем да се съгласим с технологично обновяване, каквото почти не е залегнало, но не и с предложените намаления на щата в следващите години. В последните години в двете компании е направена необходимата оптимизация на персонала. При следващи съкращения ще слезем под критичния минимум”, коментира синдикалистът. По думите му, ако се направи технологичното обновяване, то предполага и обучение на хора, които да работят с нова техника, а не съкращения.

Вече около 60 на сто от персонала на БДЖ и дъщерните дружества са дали съгласието си за започване на ефективни стачни действия, но до Нова година стачка няма да започне, каза Динев. Ще запазим спокойствието на хората, които ще пътуват по празниците, но ако преди края на декември не постигнем споразумение, още в началото на януари ще предприемем необходимите действия, добави той.

Старозагорската структура на Синдиката на железничарите в България е изпратила до Управителния съвет и генералния директор на НК ЖИ становището си. В него се заявява, че списъчният състав на служителите в жп секция – Стара Загора е по-малък от щатното разписание.

Защо е необходимо преструктуриране без техническо пресъоръжаване, след като работещите са по-малко от заложените в програмата до 2016 година показатели – двама души на километър път, защо трябва да се ликвидират поделения и да се намалява броят на работещите, питат железничарите. Те настояват още Програмата за оперативно преструктуриране на ДП “НКЖИ” за периода 2011-2016 година в сегашния й вид да бъде оттеглена, “защото преследва явно други цели”.

Таня ИВАНОВА
-vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн