Старозагорци определиха приоритетите си на работа в областта на екологията

Втората редовна сесия на Регионалната екоплатформа, водена от директора на ТПП-Стара Загора Олег Стоилов, бе открита от зам.-областния управител Галина Стоянова.

-

Регионалната екоплатформа в Стара Загора – обединение на многобройни организации, институции, фирми, експерти и общественици, формиращи нужните решения и политики в областта на екологията, определи днес приоритетите за бъдещата си работа. Преди това отчет за свършеното между учредителната (25 юни 2010) и настоящата сесия направи Тони Куцаров, ръководител на Екоцентър – Стара Загора.

Темите и областите, в които ще насочат усилията си старозагорските екоактивисти, са системите за управление на различните видове отпадъци – битови, пластмасови, каучукови, строителни и др., на водите и пречиствателните станции – на населени места, промишлени и преработвателни предприятия, на качеството на атмосферния въздух (със следене на задължително контролираните показатели и предприемане на мерки за намаляване на важните за климата парникови газове). Приоритет е и създаването на система за управление на шума вградски условия, предимно от автомобилния трафик, чрез изграждането на защитни съоръжения.

Една от задачите на Регионалната екоплатформа ще бъде и търсенето на възможности за набиране на финансов ресурс за решаване на текущите екологични задачи.

Обсъдени бяха и предложения за възможностите и начините на въздействие от страна на Регионална екоплатформа за решаване на местните екопроблеми.

От създаването й преди 6 месеца Регионалната екоплатформа постави под строг контрол и наблюдение екообстановката в Старозагорско. Тя се ангажира със създаването и прилагането на политики за насърчаване на “зелено” поведение на местните фирми. В помощ на тези усилия е Екоцентър-Стара Загора и неговото електронно издание go-starazagora.org, представено от координатора на проект ECREIN Красимира Соколова.

В момента е в ход анкета за екопроблемите на 11-те общини в областта. Продължава работата по широкообхватен норвежко-български научно-изследователски екопроект, извършва се здравен скрининг на учениците в 6 общини.

Само преди дни Регионалната екоплатформа успя да мобилизира сериозен обществен ресурс за изваждането на проекта за депо Ракитница от опасна застойна точка, което осигури продължаването му и усвояването на 50 млн. лв. безвъзмездна евросубсидия.

Регионалната екоплатформа, създадена с решаващото участие на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, е основният инструмент за присъединяването на града и региона към ECREIN – европейската мрежа за екология и екоиновации.
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн