Кризата сложи точка на старозагорския Ромафест

Осемнадесетото издание на фестивала няма да се състои

“Повсеместната финансова криза удари смъртоносно провеждането в Стара Загора на най-големия и единствен Национален фестивал на ромското изкуство в България – съобщи изпълнителният директор Александър Крачолов. – В продължение на 17 поредни години, въпреки трудности от всякакъв характер, през август Летният театър ставаше сцена на най-огнените песни, музика и танци. Тук си даваха среща над 150-200 инструменталисти, певци и танцьори от страната, Европа и света. Ромафест имаше и световно издание.

От старозагорска сцена стартира творческата кариера на доказали се изпълнители с национално значение като Софи Маринова, Азис, Тони Стораро, Джаго и много други.
По време на празниците се провеждаха научни и творчески конференции, свързани не само с репертоара и художествените изисквания на изпълнителите и ръководителите, а въобще с естетическото възпитание на голямата ромска общност.
За съжаление през настоящата година 18-тото издание няма да се случи.”

Александър Крачолов уточни, че издръжката на един фестивал е в рамките на 30 000 лева. През годините парите са осигурявани най-вече от бюджета на Община Стара Загора, със съдействието на Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Националния съвет по демографски въпроси към Министерския съвет, Институт “Отворено общество”, Будапеща, и много дарители.

Без да сме песимисти, държавната културна политика нееднозначно сочи, че в следващите години ромски фестивал в Стара Загора няма да има. Дано да не сме лоши пророци!

Росица АЛЕКСАНДРОВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн