ВНИМАНИЕ, ОЗОН! СТОЙТЕ НА ЗАКРИТО!

Графиката с наднормените стойности на озона от сутринта.

Под въздействие на рязко засиленото слънчево греене, високите температури, високото атмосферно налягане и общото замърсяване на атмосферния въздух тази сутрин концентрацията на озона в Стара Загора надхвърли алармения праг от 240 микрограма на кубичен метър въздух в три последователни часа – 9, 10 и 11 ч. Замерването е направено от автоматичната станция на Зеления клин. Вследствие на това властите предприеха алармиране на населението. След тези часове съдържанието на озон във въздуха намаля под алармения праг.

Възможните последици от обгазяването с озон, ако човек не стои на закрито или проявява физическа активност на открито, са възпаление на респираторните органи и намаление на функционалността на белия дроб, съпроводени с ускорено дишане. Озонът засяга имунната система и намалява устойчивостта към респираторни заболявания.

Озонът е триатомен кислород. Убива микроорганизмите, но в по-висока концентрация е опасен за хората.  Представлява светлосин газ с остра миризма, каквато се появява след гръмотевична буря.

-

Разписание - градски транспорт >>>>

социално споделяне

1 коментар on “ВНИМАНИЕ, ОЗОН! СТОЙТЕ НА ЗАКРИТО!”

  • Дора wrote on 13 юли, 2010, 15:43

    Отново след дъжд качулка.Децата ни са се надишали вчера и днес ,а ни съобщават след това !!!Безочие!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн