Решено: Ще има референдум за “Бедечка” на 18 юни

STZAGORA.NET
*
Общинският съвет на Стара Загора гласува днес решение, според което старозагорци ще бъдат попитани с референдум за мнението им относно съдбата на “Бедечка” – да бъдат ли отчуждени частните имоти там за строителството на парк със средства от бюджета на Община Стара Загора. “Референдумът е най-демократичният метод, измислен в света. Отговорното в случая е да питаме хората, защото има много интереси замесени, има търговски вериги, има собственици” – отбеляза в предварителните изказвания кметът Живко Тодоров. Той определи като некоректен въпроса “Да бъде ли запазен паркът”, тъй като зад импулсивния отговор “Да!” стои цена, която трябва да бъде платена, и плащането на която трябва да бъде преценено от старозагорци.

„Казусът е тежък – противопоставя хората, а Общината трябва да защити по законен начин интересите на обществото. Единственият законен път, през който може да се мине, за да се направи парк там, е промяна на Общия устройствен план, законът казва, че до 15 години след това, трябва да бъдат отчуждени имотите. Това е процедурата и ние не може да избягаме от нея. Редно е, когато говорим за ресурс на Общината, да бъде чуто мнението на старозагорци“, подчерта градоначалникът. „27 години се борим да има гражданско общество, а провеждането на референдум е израз точно на това – демократичното решаване на проблем.  Ако въпросът за „Бедечка“ не е достатъчно важен, то тогава кой е? Аз нямам претенцията да говоря от името на града ни, нито 20-30 души имат право на това, защото дебатите тук не са допитване до 170-те хиляди старозагорци. Не може да решим с Общинския съвет проблеми, които датират от 90-те години. Всички ние сме граждани на Стара Загора, отговорното действие е да бъдат питани хората. Нужно е внимателно, прозрачно отношение, а не прехвърляне на отговорност“, допълни Живко Тодоров.

Въпросът, на който ще отговарят на местния референдум старозагорци, е следният:

„Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“ по реда на Закона за общинската собственост и ЗУТ, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север алеята към предприятие “Труд” и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активите на Община Стара Загора.“

Датата за провеждане на референдума е 18 юни 2017 г. (неделя).

От страна на Община Стара Загора ще бъде подготвен информационен лист с всички необходими факти и данни относно “Бедечка”, който ще бъде предоставен на вниманието на жителите на общината в периода до местния референдум.

За референдума гласуваха 44 съветници, при 0 против, 4 се въздържаха.

В разискванията по точката проф. Бойчо Биволарски от групата на БСП се обяви за провеждането на референдум, но поиска да се изнесат имената на всички нови собственици, извън починалите собственици и техните наследници, които са закупили земи на територията на “Бедечка”. Кметът Живко Тодоров отговори, че няма проблем по време на предстоящата информационна кампания за референдума това да бъде сторено, като се посочат закупилите парцели там от 2003 година досега. Мария Динева уточни, че има имотен регистър, в който исканата информация е общодостъпна.

“Нито един от трите варианта, предложени в доклада на Временната комисия, не отговаря на всички налични интереси” – отбеляза инж. Кольо Димов. Според него има поне двама собственици, с които той лично е разговарял, които са съгласни да бъдат обезщетени с равностойни имоти. Той поиска докладът да не бъде приеман до намирането на разумно решение, удовлетворяващо всички страни, и междувременно да мине на обсъждане във всички постоянни комисии на ОбС, след което да се проведе и референдум.

Относно предложението за замяна на имотите в “Бедечка” кметът съобщи, че не са налични подходящи общински земи в регулация, които да бъдат заменени срещу 224-те декара в “Бедечка”.

Гергана Микова (НФСБ), член на Временната комисия за представянето на варианти за “Бедечка”, не се съгласи с мнението на инж. Димов въпросът да минава през Постоянните комисии, тъй като във Временната са били представени всички политически сили.

Адв. Таньо Брайков обобщи, че общественият интерес е от запазване на парка, но трябва да бъде намерен необходимият механизъм за това.

Според Илия Златев не трябва да се допуска обсъжданият проблем за “Бедечка” да настройва едни срещу други гражданите на Стара Загора и общината.

“Да не би интересите на десетина човека с крупни интереси в “Бедечка” да държат като заложници всички нас в течение на последните десетилетия?” – попита Иван Митров (БСП).

Валентина Бонева (БСП) заяви, че Докладът на Временната комисия е трябвало да бъде обсъден в Постоянните комисии и че не е влизало в задълженията на въпросната комисия да предлага референдум. След мораториума през септември 2016 г. в “Бедечка” се достроиха няколко гъсто застроени сгради. Възторгът от спасяването на парка беше преждевременен – отбеляза тя.

Таньо Брайков обясни, че когато точката е предложена от повече от 1/3 от общинските съветници да влезе в дневния ред, тя не е необходимо да бъде предварително обсъждана в постоянните комисии. В случая предложението за референдум е направено от 36 общински съветници от общо 51.

“Който прави политика от проблема с “Бедечка”, не му прави чест! Аз никога не съм гледал да правя политика от този казус – вметна по време на разискванията кметът. – Никъде няма частен парк, те са или общинска, или държавна собственост. Ако искаме там да има парк, тези терени трябва да станат общински и да се знае колко ще ни струва това. Тези земи не могат да бъдат национализирани като след 1944 г. Но никой не е дошъл с решение досега” – заяви кметът.

“За всяко нарушение, за всяко отсечено или изсушено дърво в парка сме налагали големи глоби на собствениците” – отбеляза зам.-кметът Йордан Николов.

2003 г. проблемът беше създаден от местното ръководство на БСП – припомни общинският съветник от ГЕРБ Стефан Анков.

“Мисля, че най-удачното предложение е да се промени плътността на застрояване и в “Бедечка” да има малки китни къщички с големи зелени дворове” – вметна общинският съветник Янко Янков от група “Истината за Стара Загора”.

“Постарахме се да формулираме въпроса за референдума като максимално ясен, конкретен, информативен и незаемащ една или друга страна – съобщи ръководителят на групата на ГЕРБ Николай Диков. – Правилната позиция е този референдум да бъде подкрепен. Не се притеснявайте, той не е незаконосъобразен” – каза Диков.

“Дори не 40% – и 35% от старозагорци да гласуват на референдума, ако повечето от тях се произнесат в едната или другата посока, това ще помогне на вас, общинските съветници, да вземете легитимно решение по предложението за изменение на ОУП следващия път и да бъдете много по-убедени какво трябва да се направи” – обобщи Живко Тодоров. Той заяви, че хората трябва да бъдат насърчени да гласуват на референдума за “Бедечка” чрез мощна информационна кампания.

В момента има наложен двегодишен мораториум на строителството в Бедечка. „Калкулации на база оценки на оценители сочат, че приблизително 30 млн.лв. ще струва изкупуването на имотите. Крайната цена обаче се определя от съда, ако има обжалване от страна на собствениците. Приблизително същата сума ще бъде необходима и за изграждане на инфраструктура – канализация, водоснабдяване, осветление, улици и тротоари. Искаме да знаем за какво хората са готиви да дадат парите от своите данъци“ – каза още кметът.

След решението, което ще трябва да вземе Общинският съвет след провеждането на референдума, следва приемане на съответната промяна в Общия устройствен план и изработване на ПУП за тази територия. След което собствениците ще имат възможност да обжалват и съдът трябва да се произнесе дали всичко е законно. Влезе ли в сила ПУП, започва изпълнението на самата процедура по отчуждаване в срок от 15 години, уточни Живко Тодоров.

Кметът предлага и създаване на фонд за решаване на тежки казуси като този в Бедечка, свързани с реституция на частни имоти в зелени площи на много места в страната. Той отправи апел към държавата да намери начин за разрешаването им. Тодоров предложи създаването на фонд, за да може терените да бъдат придобивани от държавата и общините, и да се приключи с унищожаването на зелени пощи и дървета.
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн