Емил Христов, водач на листата на ГЕРБ в Стара Загора: БСП искат да затворят комплекса „Марица изток“ зад гърба на миньорите

STZAGORA.NET
*
БСП отново се размина с твърденията си, че ще подкрепя въглищната енергетика в лицето на комплекс “Марица-изток”. На 16 март евродепутатите от БСП Момчил Неков, Петър Курумбашев и Георги Пирински, както и Светослав Малинов от ДСБ, са гласували в Европарламента клауза от доклад, която изисква да се забранят субсидиите за изкопаеми горива в страните от ЕС, с цел да се възпре експлоатацията и използването им. Останалите български евродепутати са гласували против въпросната клауза. Това съобщи днес водачът на листата на ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район Емил Христов. Заедно с него пред медиите застанаха ексминистърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която води бургаската листа на ГЕРБ, и кметът д-р Теньо Тенев на община Раднево, която изцяло зависи от състоянието на минно-енергийния комплекс.

Това гласуване в Европарламента показа, че групата на БСП там отново работи срещу българските интереси, гласувайки против подкрепата на изкопаемите горива в ЕС, което ще увеличи цената на електроенергията и ни поставя, особено нас в България, в изключително неравностойно положение, отбеляза Емил Христов. Той припомни, че когато се зададат избори, БСП започва да говори, че ГЕРБ ще приватизира комплекса, че ще го затвори. Същевременно те пък започват да строят атомни електроцентрали. “Обвиняваха ни в какво ли не. Вчера обаче отново гласуваха против българския интерес” – обобщи водачът на листата.

На свой ред Ивелина Василева бе категорична: “Тук съм, за да заявя твърдата ни позиция: ГЕРБ няма да позволи затваряне на български топлоелектрически централи, нито приватизирането на държавното дружество.”
Доскорошната екоминистърка отново обърна внимание върху невярната позиция на БСП относно работен документ към евродирективата за емисиите от промишлеността. Водачът на старозагорската листа на социалистите Драгомир Стойнев я обвини неоснователно, че МОСВ е “проспало” въпросния работен документ, но тя му отвърна с факти, че не е прав и че още от 2011 г. насам екоминистерството е работило непрекъснато по темата, дори по времето, когато и самият той беше в правителството на Орешарски. И поиска да й се извини – на нея лично и на екоминистерството като институция, тъй като самият той, както се видя, е “проспал” целия работен процес и не е бил наясно с напредъка по въпросния документ, по който българската национална позиция винаги е била защитавана. Включително и на последния форум през октомври 2016 г. на европейско ниво.

Подобни твърдения като тези на БСП са изключително вредни, понеже се създава страх, истерия сред хората, създава се впечатлението, че мините могат да бъдат затворени и десетки хиляди работещи в тях и в свързани с тях производства да останат без работа – каза Ивелина Василева. Тя припомни и предизвикалата остра реакция от страна на Европейската народна партия позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова, че гласувалите европейско-канадското икономическо и търговско споразумение СЕТА са “национални предатели”, при положение, докато истината в случая е, че въпросното споразумение е било съгласувано още от правителството на Орешарски чрез позиция, водещо ведомство за която е било тъкмо оглавяваното по онова време от Драгомир Стойнев Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

“Нека колегите да не лансират лъжи и неверни твърдения. Аз разбирам, че битката за тях е на живот и смърт. Г-н Стойнев не се извини нито на мен, нито на МОСВ като институция. Нека поне да се извини на хората, които подвежда и у които всява страх” – допълни Ивелина Василева.

Емил Христов напомни и за допуснатото тежко забавяне на разкривката на въглищните пластове в Мините по времето на Орешарски. То постави под заплаха работата в комплекса и чак през 2015-2016 г., с упоритата работа на сегашното ръководство на Мините, с подкрепата на правителството на Бойко Борисов, изоставането в разкривката беше преодоляно и наваксано.

“Заварихме една несигурна енергийна система, недобре разплатена, затлачена с междуфирмена и вътрешна задлъжнялост. Но успяхме да развържем възела в енергетиката – задлъжнялостта на НЕК към американските централи, който съответно нямаха възможност да плащат към Мините. По този начин се беше създала невъзможност Мините да инвестират в разкривка, имаше опасност от свлачища. Всичко това мина през ръцете и главите ни, и, слава Богу, развързахме възела. Само за по-малко от година намалихме с над 100 милиона лева загубите на НЕК – с промени в закона, със създаване на нови фондове. И успяхме да доведем БЕХ до печалба. Разликата в рамките на година разликата беше над 300 милиона и от минус излязохме на плюс” – разказа на свой ред зам.-министърът на енергетиката в правителството на Борисов Жечо Станков.

“Обръщам се към всички колеги от държавните енергийни дружества – не трябва да имате притесняния, че комплексът “Марица изток” е застрашен по какъвто и да е начин”, каза още зам.-министърът. Според него в сектора на енергетиката работят професионалисти, които трябва да бъдат оставени на спокойствие да си вършат работата. “Благодаря им и за това, че през изминалите зимни месеци, при минус 20 градуса, не спряха подаването на въглища и котлите на тецовете не угаснаха. Миньорите нека да знаят, че стоим зад тях, и че ще продължим диалога, който имахме, както и със синдикатите и с ръководствата на дружествата. Гарантираме ви, че стоим твърдо зад вас“ – категоричен бе Жечо Станков.

Кметът на Раднево д-р Теньо Тенев отбеляза, че от 2014 г. Община Раднево не е получавала концесионната вноска, което е довело до огромна задлъжнялост от 10,5 млн. лв. С разплитането на възела по веригата БЕХ-НЕК-ММИ при управлението на Борисов е получена първата вноска от 10,7 млн. лв., с които са разплатени натрупаните задължения, и с което общината е спасена от фалит. „По време на управлението на ГЕРБ благодарение на министър Василева успяхме да сключим договор за втора фаза за пречиствателната станция. В противен случай ни заплашваше санкция от най-малко 7 млн. лв.“ – съобщи д-р Теньо Тенев.

„Точно БСП са тези, които искат да затворят комплекса “Марица-изток” и подготвят този процес упорито и последователно зад гърба на миньорите”, заяви Емил Христов в края на пресконференцията. Той допълни, че “те са любители на ядрената енергетика и не милеят за това, какво се случва в Старозагорския регион”.
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн