Тракийският университет да отвори технически специалности, иска бизнесът

STZAGORA.NET
*
Тракийският университет в Стара Загора да открие технически специалности, тъй като такива кадри са нужни на региона. Предложението беше дадено от бизнесмена Стефан Шоселов по време на месечната среща на Клуба на работодателя. На нея повече от два часа представителите на фирми и институции дискутираха нуждите от квалифицирана работна ръка в различни сфери на бизнеса в Старозагорска област и проблемите на обучението в професионалните училища и университети.

В срещата участваха областният управител проф. Веска Шошева, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, Жулиета Върлякова, и.д. директор на Бюрото по труда и Татяна Димитрова, началник на РУО.

Констатирано беше, че децата предпочитат елитните и езиковите гимназии пред професионалните училища, което се е превърнало вече в сериозен проблем на образователната система. Според Татяна Димитрова трябва да се работи със самите родители, тъй като най-често те са тези, които решават къде да учат децата им. Подрастващите трябва да бъдат кариерно ориентирани още от ранна възраст, да се запознават с различните професии, за да открият коя е най-подходяща за тях.

Създаването на нови специалности в професионалните училища, сподели татяна Димитрова, става по предложение на директорите на учебните заведения, но те трябва да са сигурни, че ще могат да обезпечат паралелките с достатъчно ученици, както и с нужните учители. Стефан Шоселов заяви, че бизнесът най-добре знае от каква работна ръка има нужда в региона, затова активно трябва да участва в предлагането на такива специалности.

Проф. Шошева акцентира върху необходимостта от законодателни промени по отношение на професионалното образование в средните училища, за да стане то адекватно на икономическата реалност и дългосрочните перспективи за развитие на регионите. Тя заяви, че инициативата за такива промени трябва да тръгне отдолу. Според нея бизнесът трябва да се обедини и да представи пред законотворците своите виждания за обезпечаване на производството с нужните кадри.

Проф. Иван Въшин наблегна на това, че се къса нишката между средното и висшето образование. Най-често децата не продължават висшето си образование със специалност, която са учили в гимназията, често защото не са я харесали или пък заради липсата на практически знания по нея. А след това и не работят това, което са завършили в университетите. Той подчерта, че връзката между средно образование, висше образование и бизнес трябва да бъде възстановена и да бъде постоянно поддържана, като за това работят заедно всички заинтересовани страни.

Според Жулиета Върлякова е добре да се говори в преспектива и за промени вбъдеще, но на бизнеса са му необходи готови и квалифицирани кадри още днес, за да оцелее.

На срещата беше решено да се създадат работни групи по проблемите на професионалната квалификация, за да се подготвят необходимите промени в образователната система.

Председателят на клуба Димитър Гайдаров запозна присъстващите с предстоящия интернационален бизнес-форум, организиран от Конфередерация Тракия, на която клубът е член. Форумът ще се проведе през март, като засега участие в него са потвърдили много чуждетстранни фирми.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн