Обявиха 190 места за безплатно обучение на български студенти в руски университети

STZAGORA.NET
*

Московският държавен университет "Ломоносов" е дал на света 11 Нобелови лауреати

Ирина Минева

Квотата за обучение на български студенти (бакалаври, магистри, докторанти, специализанти) в руски университети през учебната 2017/2018 година е увеличена на 190 човека, съобщи за медията ни днес старозагорската Ирина Минева, член на ръководството на Национално движение “Русофили” и председател на “Руски клуб – Стара Загора”. Приемът е обявен от Министерството на образованието и науката на Русия.

Подборът на кандидатите се извършва от Руския културно-информационен център в София (http://bgr.rs.gov.ru/ru/news/5407). Обучението е безплатно, като разходите се поемат от федералния бюджет на Русия. Приетите студенти получават стипендия, която е достатъчна за заплащане на общежитието, в което бъдат настанени (по принцип то винаги е близо до учебното заведение), и картата за градския транспорт. Останалите разходи за издръжка на живота се поемат от самите студенти. Според Ирина Минева за целта са необходими не повече от 500 лева месечно, тъй като цените на хранителните продукти са почти същите като в България. От важно значение е и това, че по време на следването обучаващите се имат право на почасова работа, за да се издържат. Друга особеност е, че няма ограничение за възрастта на кандидатите.

Недостатъчно владеещите руски език (по-ниско от ниво B1), имат право на безплатно езиково обучение, по време на което също им се предоставя стипендия. Срокът на обучение в подготвителния факултет по руски език е 1 година.

Желаещите да се обучават в Русия могат да кандидатстват в над 1000 руски университета по над 280 специалности. Онлайн формата за събиране и подготовка на документите е достъпна на адрес http://russia.study – това е официалният сайт за подбор на чуждестранни граждани за обучение в страната на Ломоносов, Пушкин и Менделеев.

* * *
Бургас ще бъде домакин на тазгодишния зонален етап на Фестивала на руската песен и танц „Пусть всегда будет солнце” на 3 юни, съобщи още Ирина Минева. Право на участие в него имат както групи, така и индивидуални изпълнители. Участниците могат да бъдат от три възрастови групи: първата – ученици от началната степен, втората – от 1 до 12 клас и третата – студенти.

Преди това, на 29 април, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора ще се проведе областният кръг на фестивала в региона. Той е включен и в културния календар на Община Стара Загора.

Финалът, който стартира преди 4 години под липите, по традиция е насрочен за деня преди началото на Националния събор на русофилите край язовир “Копринка” през септември. Негов организатор е Национално движение “Русофили”, със съдействието на Фонд „Русский мир” – Москва, Министерството на образованието и науката, Синдикатът на българските учители и Националния дворец на децата.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн