Спират асансьорите без аварийна лампа и телефон за връзка с техника

STZAGORA.NET
*
До края на годината няколкото хиляди асансьора в Стара Загора и региона трябва да бъдат оборудвани с аварийно осветление и GSM-модул. Целта е при спиране на тока заседналите в кабината да не остават на тъмно, както и да могат да осъществят незабавна връзка с поддържащата съответния асансьор фирма. Изискването е записано в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори. Ако то не бъде спазено, асансьорите ще се спират при задължителните годишни проверки от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и лицензираните надзорни фирми.

Свързахме се с няколко домоуправители в Стара Загора, които потвърдиха пред медията ни, че както те, така и обслужващите асансьорите им техници са запознати с наредбата и с накъсяващия срок за изпълнението й. В повечето асансьори в града аварийните лампи вече са монтирани, или съществуващите са пригодени да преминават на аварийно акумулаторно захранване при спиране на електрозахранването. Монтирането на GSM-модули обаче изостава и очевидно ще се извършва в последния момент. Една от причините за това е неразбирателството в много от блоковете между живеещите на ниски етажи, които заявяват, че не ползват асансьор и не желаят да се включат във финансирането на новата задължително оборудване, което увеличава вноската за останалите жилища.

Проверката ни показа, че на пазара са налични готови за ползване GSM-модули на цена от под 100 лв. с ДДС, както и по-скъпи модели. Комуникаторите обикновено са съвместими както с новите и модерни асансьори, така и със старите модели, монтирани преди близо половин век, каквито все още са често срещани под липите. Поддържа се позвъняване до няколко предварително въведени телефонни номера, като броят им е различен при различните модели. Устройствата са достатъчно “интелигентни”, за да не позволяват фалшиви обаждания, когато асансьорът е в изправност. Работят с всички мобилни оператори. Много от моделите имат опция за дистанционно задаване и промяна на някои от основните им параметри, като например силата на звука. Някои от моделите позволяват дистанционно да се прослушва какво се случва в кабината. Имат и ред други екстри.

Монтирането на GSM-модулите е бързо и лесно, така че няма основания наредбата за безопасна експлоатация на асансьорите да не бъде изпълнена в указания срок до края на 2016 година. Единственият фактор, който може на места да попречи, е евентуалното неразбирателство и затрудненото събиране на средства за закупуване на устройството сред съкооператорите в отделните блокове и входове.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн