ПД “Социалдемократи” внася в парламента предложение за плащане с общественополезен труд на глоби от лица без доходи

STZAGORA.NET
*

Елена Нонева

Политическо движение “Социалдемократи” проведе в Стара Загора открита дискусия с граждани, юристи и общински съветници на тема “Общественият труд – алтернативна форма на заплащане при административни нарушения и глоби”. Срещата бе модерирана лично от председателя на партията Елена Нонева.

“Тази поредна дискусия, която провеждаме в страната, е по наша законодателна инициатива. Тя има за цел с промяната на чл. 79 от Закона за административните нарушения и наказания да бъде въведена нова алинея, в която физически лица, които нямат доходи, които са социално слаби и нямат имущество, да имат възможност да заплащат под формата на общественополезен труд по местоживеене, почасово, по средната ставка за страната, наложената им глоба” – поясни Нонева.

Предложението гони три цели: Да бъде намален значително максималният размер на налаганите глоби, тъй като по примера на Закона за движение по пътищата е видно, че превенцията на закона за превъзпитаване на нарушителите не работи. Целта е да има малки санкции, но те да се “изтърпяват ефективно” от нарушителите. Навременното заплащане на глобата, включително с труд, ще предотврати и натрупването на значителна лихва във времето, която я превръща в неплатима, а провинилият се остава на практика безнаказан, макар и доживот длъжник на държавата, след като не търпи наказателната санкция чрез наложената глоба. На трето място целта е да не остават неплатени задължения на наследниците на провинилото се лице в условията на повишена до 10 години погасителна давност за вземанията. Опасността е при внезапна смърт на лицето главницата с натрупаните лихви да премине като наследствено задължение на наследниците.

Санкциите при нарушение на Закона за горите биха могли да се отработват със залесяване, на ЗДвП – с почистване на крайпътни канавки и т.н., обясни Елена Нонева. Това може да става или веднага, или след изчакване на длъжника от 3 до 6 месеца.

Досега дискусията е проведена в Монтана, Враца, Стара Загора и Пазарджик. Днес е обсъждането на предложението в София. Социалдемократите ще го внесат в Народното събрание следващата седмица чрез групата на БСП лява България, в която са коалиционни партньори.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн