Грамота за старозагорското читалище “Родина-1860″ от Министерството на културата

STZAGORA.NET
*
Народно читалище “Родина-1860″ получи Грамота за творчески постижения и по повод отбелязване на 160-годишнината от създаването на първите читалища в България от Министъра на културата Вежди Рашидов.

За народните читалища в България 2016 година преминава под знака на Националната програма “160 години читалищно дело в България”, под патронажа на Президента на Републиката. През цялата година по места се предвижда отбелязване на тази годишнина. За област Стара Загора координатор е НЧ “Родина-1860″.

В град Стара Загора отбелязването на 160 години читалищно дело в България ще бъде с тържествен концерт на народните читалища от общината на 29 октомври 2016 г., от 11.00 часа, в залата на Държавна опера Стара Загора. Във фоайето на операта ще бъде експонирана веществено-документална изложба, отразяваща живота на читалищата.

Народно читалище “Родина-1860″ е инициатор и съорганизатор съвместно с Община Стара Загора на интересни прояви, сред които: 1 март – Ден на мартеницата и Старозагорския Зоопарк, Национален конкурс за вокални групи “Хармония”, Национален младежки конкурс за есе “Моят град”, много изложби, любителски театрални представления. Председател на НЧ “Родина” е Дора Илиева.

Тази година се навършиха 156 години от създаването му. На 25 март 1860 г. двадесетина будни старозагорци осъществяват зародилата се две години по-рано идея да се основе читалище в града. Днес в културната институция работят Библиотека “Родина”, три школи, шест художествени колектива за любителско творчество и един клуб.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн