Създадоха уникални техники за релакс в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Първото българско академично ръководство по арт терапия, базирано на авторска методика, ни показва как с 80 ст. да изковем своя шедьовър
*
65 стотинки за качествен молив и още 15 за лист хартия. Толкова ви трябват, за да превърнете една „драсканица” в шедьовър. Целта е да нарисувате нещо, без значение от крайния резултат. Така в рамките на две минути можете да изразите себе си и да релаксирате, без дори да можете да рисувате. Това е една от десетте уникални техники, създадени в Стара Загора, от популярния арттерапевт Дора Пенкова-Балти (на снимката), подпомагана от проф. Жана Янкова – Тракийски университет. Те са събрани в първата българска книжка по арт терапия, базирана изцяло на авторска методика под заглавието „10 арт техники за развитие на индивидуалността”, издание на Тракийския университет.

„Едно от най-важните неща е да си мислиш, че не можеш да рисуваш. Просто се впускаш върху листа – било с пастел, молив или боички. Дали ще твориш върху тоалетна хартия или ще изграждаш фигури от глина, позитивният резултат винаги е налице”, обяснява Дора Балти. Според потомката на Васил Друмев следва анализиране на всяка творба, от която, отпочивайки си, ние получаваме безценна информация за себе си, разпознаваме чувствата и емоциите си и най-важното – развиваме уменията си.

Балти създава „10 арт техники за развитие на индивидуалността” след изследване на над 1000 ученици, преподаватели, художници и хора от всякакви професии. Започва в Италия, където излага своите творби в най-старата и престижна римска асоциация на художниците “Cento pittori Via margutta”. Рисуваните с длани и клечки за зъби произведения я оставят в историята като първата българка, излагала със 140 художници от цял свят на популярния площад „Piazza Del Popolo” в Рим. Във Вечния град тя получава прозвището „Чужденката, която рисува с длани” след – 4-то място в конкурса „Rома – Citta` Eterna” в галерия „Sant`Agata” през 2009 г., където е селекционирана от 40 участници, а доказателство за това е престижната критика, получена от доайена проф. Джузепе Джанантонио.

Черешката на тортата обаче е поставена с „The spring of life” – „Изворът на живота”, която печели специалната награда на римския вестник за култура „Lа nuova voce” в престижния интернационален конкурс „Natale di Roma 2010”, проведен във „Villa Doria Pamphili” в който участват 70 художници.

„Изданието на Тракийския университет е полезен методически наръчник не само за арт терапевти, учители по изкуства, ръководители на художествени ателиета, кръжочни форми, центрове за работа с деца и работилници, но и за учители от всички етапи и степени на образованието, родители и студенти” – категорична е проф. д-р. Нели Бояджиева от Източноевропейската арт-терапевтична асоциация.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн