Честваме 139 години от Шипченската епопея

STZAGORA.NET
*
На Шипка ще видим “живи картини”, открит урок по родолюбие и възстановка на епичните събития
*
Днес на връх Шипка ще се състои националното честване по случай 139 години от Шипченската епопея. То ще премине под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Всички инициативи, които вече са се превърнали в традиция, ще ги има и през настоящата година, съобщиха организаторите – инициативен комитет с председател областният управител в Габрово Николай Сираков, в който участва и областният управител в Стара Загора Георги Ранов. Сред обявените прояви са състезанието по изкачване на стълбите, “Осинови паметник”, туристически походи, открит урок по родолюбие и възстановка на събитията.

На големия паркинг в подножието на Паметника на Свободата ще може да се видят “живи картини” – как са се записвали желаещите доброволци-опълченци, как е извършван подборът, предварителният медицински преглед, стъкмяването и строевият преглед. На същото място ще има оборудван полигон за единична подготовка – строеви преглед, строева подготовка, запознаване и боравене с оръжието, стрелба по мишени, ръкопашни схватки. Пред дошлите на връх Шипка отделен щаб ще ръководи подготовката на опълченците, ще се вземат решения и ще се извършва проверка на готовността.

В присъствието на граждани ще се извърши и освещаване на Самарското знаме.

Освен изброените живи картини, които ще бъдат представени от НС „Единение”, от 10:30 часа в близост до хотел-ресторант “Шипка” дошлите на честването ще могат да се насладят на забравени вкусове – живи традиции. Селски мол, организиран от читалища в от област Габрово, ще представят традиционни храни, напитки, продукти и изделия на местните занаяти, умения и практики. Идеята е да се представи съхраненото духовно наследство, уникалните продукти, както и информация за традициите от родния край.

Ще бъде оборудвано и фотографско ателие за селфи-снимки с костюми от габровското Народно читалище „Априлов–Палаузов”. За най-малките е предвидена детска работилница, а ученици на художничката Ема Вертерова ще представят “Шипка в изкуство” в откритата класна стая.

Дошлите по обед на върха ще участват в открит урок по родолюбие с проф. Петко Петков от Великотърновския университет, а след него ще станат свидетели и на възстановка на епичните събития от Национално дружество „Традиция”.
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн