Община Стара Загора вече е пълноправен собственик на сградата на Търговската гимназия

STZAGORA.NET
*
Кметът Живко Тодоров подписа договора за покупко-продажба на стойност 800 000 лева
*
След 4 години преговорна сага със собствениците на 2/3 от сградата на Търговската гимназия “Княз Симеон Търновски”, днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа с тях договор за придобиването й от Общината. С това Стара Загора има вече пълната собственост над базата на едно от трите елитни училища в града. Сделката е за 800 хиляди лева. До тази изгодна за общността цифра се е стигнало след неколкотратната й редукция от значително по-високата първоначална цена. До няколко дни ще бъде платена половината от сумата, а втората половина е договорено да бъде изплатена до месец юни 2017 г. Досега петимата собственици, които подписаха договора, са получавали годишен наем от Община Стара Загора в размер на 36 000 лв.

Сградата е с 1104 кв.м застроена площ, целият парцел е 2957 кв.м. През 2011 г. държавата прехвърли на Общината своята 1/3 част от имота, а със сегашното му пълно изкупуване (на останалите 850 кв.м застроена площ) местната администрация най-сетне получава възможност да пристъпи към обновяване на сградата. Това до днес не беше възможно поради наличието на частни собственици. Оттук нататък ще се кандидатства за финансиране на бъдещия ремонт по Оперативна програма “Региони в растеж”.

При подписването на договора за покупко-продажба кметът Живко Тодоров припомни, че още в началото на първия мандат (2011 г.) си е поставил за цел в Стара Загора да бъдат обновени всички детски заведения – ясли и градини, както и училищата. Задачата се изпълнява неотклонно, като към момента приключва работата по детските ясли, а едновременно с това нов облик придобиват все повече детски градини и училища. Това изисква Общината да инвестира много средства, което изключва изпълнението на предложеното от левицата под липите отпадане на таксите за яслите и градините. “Смятаме, че вървим в правилната посока за подобряване на цялата тази база. От трите елитни гимназии в Стара Загора приключихме ремонта на ПМГ, следват Търговската и Езиковата гимназия “Ромен Ролан” – сподели Тодоров.

Сделката по покупко-продажбата на триетажната сграда на Търговската гимназия идва в точния момент, тъй като до 30 септември Община Стара Загора трябва да представи в МРРБ проект за ремонт на сградата, който да бъде предвиден за финансиране, уточни зам.-кметът Иванка Сотирова. Ако не се беше стигнало до сделка, Стара Загора щеше да изгуби близо милион и половина лева, които сега ще дойдат за обновяването на гимназията.

В Търговската гимназия днес се обучават 687 ученици. “За нас това е огромна крачка напред. През годините собствениците водиха дела, но проблемът вече е решен. Кметът и ръководената от него общинска администрация взеха присърце задачата и я приключиха успешно, за което им благодарим от сърце! Това за нас е голям подарък в юбилейната година на 95-годишнината ни” – каза директорът на гимназията Снежана Танева (вдясно на третата снимка).

След подписването на договора кметът съобщи и друга новина: С писмо до Министерството на вътрешните работи Общината е поискала сградата на бившия Отрезвител на бул. “Христо Ботев”, срещу новата спортна зала “Ив.Вазов” да бъде съборена, тъй като вече не се използва. На нейното място ще бъде направен паркинг за около 100 коли, за да има къде да паркират посетителите на залата, а едновременно с това той да се използва и от живеещите в околните блокове. Общината очаква всеки момент от страна на МВР да пристигне отговорът с одобрение на предложението.

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн