Реката в Казанлък е създала през нощта проблеми, Тунджа също преля при с.Ягода

STZAGORA.NET
*
В Казанлък, според разказаното днес от кмета Галина Стоянова, тази нощ Старата река е напълнила коритото си изцяло и се е разляла. Отнесла е улицата в кв. “Крайречен”, срещу Художествената гимназия. Тогава започва укрепване с насипи и инертни материали, което е продължило през цялата нощ. Тя обобщи: „В момента, може да се каже, че реката е овладяна откъм къщите. Няма наводнени къщи, няма пострадали хора в квартала, както и по протежението на цялата Стара река. Има само един пешеходен мост, който беше отнесен, но не е създал препятствия, тъй като използвахме тежка техника, за да го отстраним. Всички мостове се държаха здраво и не създаваха никакви опасности“.

Огромното количество вода е следствие на 2 денонощия валежи на връх Бузлуджа, които са престанали едва тази сутрин. Нивото на реката бавно намалява, но бавно. Укрепването с инертни материали на отнесената част от пътя продължава.

Същите проблеми е имало със Старата река и в района на с.Енина. Там са отнесени три от мостовете. Дъждовните води натрупват инертни материали по пътя Крън-Енина, затова в момента той е затворен. Разчистването му продължава и следобед би трябвало вече да бъде отворен.

През нощта излезе още едно корито – на реката в с.Долно Изворово. Там ситуацията също е овладяна, няма пострадали и наводнени жители. Затворен е бил пътят Габрово-Казанлък през прохода Шипка заради проблеми със свлачища откъм Габрово.

Кметът благодари за изключително голямото съдействие от страна на РСПБЗН и лично на началника на Пожарната служба г-н Анчо Шишков, с когото са организирали работата по овладяване на бедствието и на Териториална полиция към РУ“Полиция“ – Казанлък. Галина Стоянова изказа благодарности и на фирмата на Русен Хекимов от с.Тъжа, който участва с много техника и лична организация и продължава работа и към момента, на фирма „Кибо 2“ ЕООД на Божидар Кръстев, фирма „Енергия“ ЕООД на Стойчо Терзиев и фирма „Тина 2“ ЕООД на Драган Драганов. Кметът на община Казанлък определи действията на всички като изключително акуратни, бързи и организирани.

Паралелно са поискани средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии към Министерски съвет. Предвид дългите процедури, към момента Общината разчита на собствените си сили. Предстои укрепване с бетонна стена на част от реката.

Разлив при моста на с.Ягода направи и придошлата река Тунджа.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн