Медици от Болница „Тракия“ – Стара Загора дариха безвъзмездно кръв

STZAGORA.NET
*
Лекари, медицински сестри, здравни работници и граждани на Стара Загора доброволно дариха кръв в кампания, организирана от Болница „Тракия“.

За да даде личен пример, в кампанията се включи и г-н Иван Колев – един от създателите и прокурист на Болница „Тракия“, който призова повече хора да се решават на този благороден жест в името на здравето и живота на други хора.

Дарената кръв е много ценна, защото всекидневно тя спасява живот и лекарите най-добре знаят това, коментира ръководителят на екипа от Районния център по транфузионна хематология в Стара Загора д-р Найденова. Кръводаряването е взаимна помощ – днес аз се нуждая от дарена кръв, утре моят дарител може да има нужда от нея. Затова тази помощ не може да се измерва в пари, подчерта тя.

За радост в последните години се увеличава броят на хората, които даряват кръв, но нуждите от кръвопреливане всекидневно са различни. За да се осигурят лечебните заведения в България с нужната кръв и плазмени биопрепарати са необходими годишно около 225 000 литра кръв, които се даряват от около 500 000 кръводарители. В момента се осигурява само част от това количество. По-трудно е набавянето на кръв с отрицателен резус фактор. Една банка с кръв може да се съхранява до 35 дни, защото кръвта е жива тъкан и може да се ползва в ограничен период от време. Затова центровете по трансфузионна хематология разчитат на редовни кръводарители, а не на кампании.

Сред предприятията в Старозагорска област най-редовни кръводарители са работещите в комплекса „Марица-изток“. Сред общините в Старозагорско първенец по кръводаряване е Казанлък.

Кръвта е незаменима част от човешкото тяло, която то самовъзпроизвежда. Има един физиологичен толеранс в обем до 500 мл, при който организмът компенсира кръвозагубата веднага чрез своите естествени регулаторни механизми и наличните в депо кръвни съставки. Това в никакъв случай не се отразява на здравето на кръводарителя.



#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн