Ще бъде изготвен проект за цялостното обновяване на парк Аязмото

STZAGORA.NET


*
Ще бъде изготвен проект за цялостното обновяване на парк Аязмото, каза днес кметът Живко Тодоров, който за пореден път се включи в акция по залесяване на най-големия старозагорски парк “Митрополит Методи Кусев”, разположен на площ от 32 000 дка. Заедно със заместниците си Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, военнослужещи от Втора механизирана бригада, членове на туристическо дружество „Сърнена гора“, доброволци и граждани те посадиха общо 120 иглолистни фиданки, от които 60 кипариса, 60 дървовидна смрика и 20 дръвчета от вида Купресокипарис лейланди. Последните са бързорастящи, достигат височина 20 м и се интродуцират за първи път в ареала на Аязмото, обясниха специалистите. Очаква се, че ще виреят добре на терена, защото са сухоустойчиви.

По повод залесяването кметът съобщи, че след като бъде приет подробен план за парка, ще бъде подготвен проект за цялостното му обновяване, с който да се кандидатства за финансиране през новия програмен период. Той ще включва зони за отдих и спорт, детски площадки, зоопарка и т.н. По думите му, създаване на разсадник не е необходим в момента. От разсадник е имало нужда навремето, за да се създаде материал за залесяването на голия хълм над града. В момента има богато разнообразие на висококачествен материал, освен това като екосистема паркът се самовъзпроизвежда, обясни Тодоров.

За пореден път дръвчетата за акцията бяха дарени от частния разсадник в с. Арнаутито. Залесяването е включено в програмата на общината за отбелязване на 120-та годишнина от началото на създаването на парк „М. М. Кусев“.

Стара Загора се гордее с красивите си паркове, градини и алеи, които в последните години бяха почти изцяло обновени. Най-голям е парк “Митрополит Методий Кусев”. Зелените площи заемат около 1/3 от общата градска територия и градът в прекия и преносен смисъл може да бъде наречен “Зелен град”.

Утре от 9,00 ч. в храм „Свети Теодор Тирон” (парк „Митрополит Методий Кусев”) Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи Света литургия, а по-късно ще засади ритуално една фиданка.
#vvv

бутон за споделяне

1 коментар on “Ще бъде изготвен проект за цялостното обновяване на парк Аязмото”

  • Р wrote on 30 март, 2015, 4:53

    Този парк наистина е много посещаван от гражданите и голяма част от тях прекарват доста дълго време  там, особено през уикенда, и това разбира се е много хубаво. Аязмото е любимо място за разходка на много старозагорци, но този парк се нуждае от тоалетни, както мъжка, женска и бебешка стаичка за преобличане на най-малките, така и за хора с увреждания. Изключвам еко тоалетните, в които всеки се бои да влезе и са много неудобни. 


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн