Кметът Живко Тодоров подписва в петък първите договори за саниране на блокове в Стара Загора

STZAGORA.NEТ
В петък, 27 февруари, от 12.30 ч. в Зала 203 на Община Стара Загора кметът Живко Тодоров ще подпише първите договори между общината и Сдружения на собственици по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Сдруженията на етажните собствености в три жилищни кооперации в Стара Загора вече са готови с документите за предстоящото саниране и очакват втория етап от подготовката – кандидидатстването за финансовата помощ. Най-скоростно са действали собствениците на апартаменти на улица “Генерал Гурко” № 100 – блок със 115 апартамента, 114 от които членове на сдружението. Техният блок е първият, за който вече на практика е сигурно, че ще бъде саниран. Има още две подадени заявления за интерес на други административни адреси.

Към днешна дата са подадени 47 заявления за регистриране на сдружения по националната програма към МРРБ. 14 от тези 47 сдружения вече са регистрирани. Следващият етап е да извършат регистрация в БУЛСТАТ и след това да се подготвят за втората фаза на проекта. Има 16 подадени заявления, които са с указания за коригиране на пропуски и неточности в подадените документи.

Най-сериозният въпрос пред желаещите да видят блока си саниран е ще бъде ли събран необходимият процент желаещи да участват в програмата собственици. Не е фатално, ако в сдружението не влязат всички от блока. На първи етап е достатъчно да има 67 процента съгласие на собственици на самостоятелни обекти в конкретната етажна собственост. Може и всички да не са присъствали на учредителното събрание да регистрират сдружението, но на следващата, втора фаза – подаване на заявления за интерес, се иска задължително 100% съгласие. Което за нечленуващи в сдружението собственици ще бъде под формата на подадена декларация за достъп и съгласие за извършването на всички описани в техническото обследване дейности по сградата.

Това трябва ясно да бъде разбрано от всички, интересуващи се от участие в националната програма за саниране: За нежелаещите да влязат в сдружението на етажните собствености е предвиден друг ред за присъединяване към програмата – специални декларации, които са приложени към методическите указания. По този начин те, без да са влезли в сдружението, няма да попречат на цялостното саниране на блока, а само ще се възползват от обновяването му, елиминирайки страховете си от формално участие.

За целта на програмата неприсъединил се собственик не е проблемен, а проблемен е този, който е неприсъединен и не иска да подпише декларация за достъп и че е съгласен да се извършат определени строително-монтажни работи.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн