Посланикът на Израел запали в Стара Загора третата свещ от празника Ханука

STZAGORA.NEТ
На кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров се падна честта да запали централната свещ на ханукията

Посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз запали тази вечер в Стара Загора третата поредна от осемте свещи на ритуалния свещник Ханукия, в третия ден на един от най-големите и древни еврейски празници – Ханука*. Това стана в присъствието на много гости, сред които кметовете на Стара Загора, Казанлък и Сливен – Живко Тодоров, Галина Стоянова и Кольо Милев, членове на еврейската общност в града и региона, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти, почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, председателят на Дружество „Шалом“ – Стара Загора Красимира Готева и ръководители на израелски фирми, представени в Стара Загора – Дани Беркович, главен мениджър на GTC – България (фирмата мажоритарен акционер в МОЛ „Галерия“), изпълнителният директор на „Панхим“ ООД Джери Шлайдер и други. За пръв път в Стара Загора дойдоха и двамата равини в България – равинът на Софийската синагога Рав Авраам Зербиб и главният равин на Еврейски център “Хабад” Рав Йосеф Саломон. В залата на хотел “Мериан палас” дойдоха да споделят празника на евреите и много техни български приятели.


“Тази година ние решихме да занесем от светлината на този светъл празник във всичките градове, където има еврейски общности, заедно с организация “Шалом”. Нашата цел е да я споделим с всички – и евреите, и неевреите, защото този празник показва какво е толерантност – каза в словото си Негово превъзходителство Шаул Камиса Раз. – Откакто съществува израелската държава, в нея има различни етноси, различни народи и религии. И всички живеят заедно, в хармония. На празника Ханука всеки носи светлина в тъмните места, които има в своя живот. С това молим Господ светът да стане по-добър под негова закрила и в него да не липсва толерантност и солидарност. Искам да кажа, че България е един голям пример за целия свят какво е толерантността. Българският народ показа на света по времето на Втората световна война как можем да си помагаме един на друг. Достатъчно е да погледнем колко хора се събраха тук в тази зала, което показва, че сме заедно и обединени. И тъй като веднага след Ханука идват християнските празници, искам да пожелая на всички весело посрещане. Вярвам, че Стара Загора, заедно с другите големи градове в България, ще бъде платформа за развитие на бизнеса. Пожелаваме на българския парламент, на президента и правителството, да продължат да работят успешно, а връзките между Държавата Израел и България да стават все по-силни и по-силни” – завърши приветствието си израелският посланик.

На свой ред кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза следното: “Мога да потвърдя, че Стара Загора наистина е символ на толерантността – заяви той. – Защото ние работим заедно, стремим се да подобряваме взаимно живота си в условията на взаимна помощ и безпрецедентно партньорство, което създадохме с Клуба на етническите общности, като предоставихме сграда, в която да се извършва дейността му. И по този начин съвместно с Общината да възпитаваме подрастващото поколение да възприема различията на останалите, да живеем заедно, да си помагаме, и да използваме тези различия, за да търсим предимствата на всеки и с какво можем да бъдем по-добри. Това партньорство, което сме изградили, трябва да продължи. Затова благодаря специално на посланика на Израел в България е днес тук, и че ние сме част от този традиционен обичай, който се извършва. Стара Загора има какво да покаже, сигурен съм, че и с останалите градове е така. Ние сме отворени за привличане на инвестиции, отворени сме към това, да работим заедно, да приемаме всякакъв вид култура, защото трябва да бъдем силни в многообразието си” – увери кметът на Стара Загора.

Председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” Максим Бенвенисти обобщи: “Нека не забравяме, че светлина идва само когато има смелост и вяра. Ето това са имали Макавеите и техните последователи – вяра и смелост да устоят вярата си. Затова са добили светлината. Честит празник, Хаг Самеах!”

Молитвите за Ханука прочете Рав Зербиб (вдясно на снимката). Той и Рав Саломон (вляво) запалиха първите две свещи на ханукията. След което честта да запали централната свещ – т.нар. “шамаш”, бе предоставена на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Накрая посветената на днешния трети ден от Празника на светлината трета свещ запали посланикът на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз (на първата снимка горе).


След официалната част дошлите на празника аплодираха прекрасното изпълнение на Лика Ешкенази на химна на Ханука “Маоз Цур” и Хора на евреите от операта “Набуко” на Верди. Последва традиционната за Ханука почерпка на всички присъстващи с пържени понички и картофени кюфтенца.

* Празникът на светлината Ханука е свързан с историческо събитие – борбите на евреите срещу гръцките завоеватели. Според традицията на Ханука в продължение на осем дни последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник – ханукия, като броят им всеки ден се увеличава с една. Пали се и една основна свещ в средата на ханукията, наречена “шамаш”.

Още по темата:
* Европейският еврейски съвет ще посочи Стара Загора като пример за община с добри междуетнически отношения

* Стара Загора очаква израелски туристи и обмен на студенти с Израел

*






#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн