Европейският еврейски съвет ще посочи Стара Загора като пример за община с добри междуетнически отношения

STZAGORA.NEТ

Посланикът на Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз (втори отляво на снимката) пристигна днес в Стара Загора и се срещна с кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Заедно с него в разговора участваха председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти (вдясно), почетният консул на Държавата Израел в Бургас Орлин Мандов, който отговаря за Югоизточна България, председателят на Дружество “Шалом” – Стара Загора Красимира Готева и ръководители на израелски фирми, представени в Стара Загора – Дани Беркович, главен мениджър на GTC – България (фирмата мажоритарен акционер в МОЛ “Галерия”) и изпълнителният директор на „Панхим“ ООД Джери Шлайдер.

Посещението на посланик Шаул Камиса Раз е във връзка със запалването на третата свещ за еврейския празник „Ханука“ в Стара Загора, което ще се състои тази вечер в ресторант „Мериан Палас“. Той изрази одобрението си за бързото развитие на града, както и удовлетворение от доброто партньорство с Община Стара Загора. Преди срещата си с кмета Живко Тодоров посланикът е бил приет от областния управител Георги Ранов, посетил е и Тракийския университет.

През идния месец януари на заседание на борда на Европейския еврейски конгрес в Прага, ден преди Международния ден на Холокоста, община Стара Загора и нейното общинско ръководство ще бъдат посочени като пример за работа по създаване на добри междуетнически отношения. Това ще донесе издигане на имиджа на общината с всички произтичащи положителни последствия. Европейският еврейски конгрес е европейската политическа организация на Европа” – съобщи Максим Бенвенисти, който е член на борда му от България.

“Знаете, че в Стара Загора бизнесът на Израел е представен най-ярко с МОЛ “Галерия” и “Панхим”, които са най-големите инвестиции. “Панхим” има възможност за разширение, но имат проблем с електричеството. Ако този проблем бъде решен, те са готови да инвестират още и да създадат още повече работни места. Затова заедно ще работим по въпроса” – съобщи след срещата кметът Живко Тодоров. – Вторият много важен въпрос, който коментирахме, е за прокламирането и представянето на Стара Загора като туристическа дестинация за израелските туристи, които пристигат през лятото по нашето Черноморие. Целта е да се организират дни във вътрешността на страната, която да бъде представена със своята култура, традиции. За да могат туристите да виждат не само морето, но и останалите градове, в това число и в централната част на страната. Другото, за което говорихме е, че можем да имаме партньорство и в културната сфера. Ние ще отправим официална покана към посланика да присъства на събитията, които предстоят през следващата година. Отрано започвайки процеса, на кинофестивала “Златната липа” вероятно ще има и израелски филми, които да участват. Освен това го поканихме и на Европейското първенство за юноши по лека атлетика, което ще бъде голямо събитие и ще е интересно да се наблюдава.”
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн