Четирима министри посетиха Гълъбово, решават на място как да бъде овладяно наводнението

STZAGORA.NEТ

Отляво надясно: Маноил Манев, зам.-областен управител в Стара Загора, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, Николай Николов - директор на ГД ПБЗН и Николай Тонев - кмет на община Гълъбово

Четирима министри посетиха Гълъбово, за да решат проблема с бедственото положение в града и общината. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева, ранспортният министър Ивайло Московски и министърът на енергетиката Теменужка Петкова посетиха Гълъбово, за да се информират за обстановката и да предприемат мерки за справяне със сложната ситуация.

Започна незабавно изграждане на дига около подстанция „Гълъбово“, която да я заобиколи от всички страни и да „затвори“ водите. Предполагаемите размери на дигата са около: дължина 400 м и височина от 0,5 м. до 4 м.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков (вляво) и Николай Николов - директор на ГД ПБЗН, на оглед край системната подстанция

В момента 40 тежкотоварни машини работи на обекта и оформят дигата. След изграждането на дигата вътре в района на подстанцията ще се концентрират помпи, които да изпомват водата, за да могат съоръженията да функционират.

На срещата на кризисния щаб дойде предложение от „Мини Марица-изток“ от тяхна подстанция да се подаде ток на EVN към подстанция „Гълъбово“, за да бъдат захранени с електричество всички населени места в общината. Това ще бъде изпълнено в най- скоро време.

Цялостно описание на ситуацията:

На сутрината на 4.12.2014 (четвъртък) вследствие на обилните валежи в района на Гълъбово и по водосбора на реките Сазлия и Соколица започва покачване на нивото тези реки.

Около 13.00 часа на около 300 м. северно от Гълъбово се скъсва участък от източната дига на река Сазлийка и започва наводняване на ниските части на град Гълъбово. В този район се намира и подстанция „Гълъбово“ която захранва с ел.енергия цялата община Гълъбово и допълнително селата Княжевско, Левски, Бяло поле, Владимирово и Орлов дол. Започват спешни мерки за недопускане на заливане на подстанцияjта, като мобилизираните техника и персонал насипват подстъпите към нея както и започва изграждане на допълнителна втора дига по ул.“Волга“ . Въпреки това около 19.00 часа водата започва да навлиза в подстанцията и започват да се наводняват и домове на хора които се намират в тази част на града както и спортната база на общината (спортна зала, стадион, игрища и др.).

След 22,00 часа нивото на водата става критично и започва изключване на електрозахранването от подстанцията. С постоянно подаване на ток остава само общинската болница на Гълъбово а останалата част на общината и селата Княжевско, Левски, Бяло поле, Владимирово и Орлов дол се подава периодично, режима на тока в Гълъбово е през 2 часа а в селата –когато е възможно. Някои населени места са постоянно без ток

Покачването на нивото на река Сазлийка продължава и на сутрината на 5.12 водата достига върха на дигите по цялото протежение в района на град Гълъбово. Нивото на реката достига рекордни стойности, като допира и до пътното платно на моста в града. Започва тяхното укрепване като са поставени над 1000 чувала с пясък. Поради високото ниво на преливане е затворен за движение обходният път на Гълъбово и целият трафик е пренасочен през града.

Училищата в Гълъбово не работят, а детските градини – при сериозни затруднения.

Около 11,00 часа по западната дига в града започват първите преливания, като най-опасно е участъка на дигата, който е фронтално на 100 метра срещу Дома за стари хора, Дневния център за деца с увреждания и училище „Васил Левски“. Там водата прави пробив по дигата с дължина 3 метра и дълбочина 1 метър. Около 14 часа всички преливания по дигите са овладени и е пуснат отново за движение обходният път.

Към 18,00 часа на 5 декември най-критична остава ситуацията в района на подстанция „Гълъбово“ и улица „Волга“ в града. Разлива на река Сазлия там е толкова високо, че не могат да се предприемат никакви отводнителни мерки . Впоследствие нивото на Сазлия спада с около 20 см.

Вероятни опасности:

* Нивото на водата на река Сазлия е все още е опасно близо до върха на дигите в района на града и евентуално повишаване може да направи ситуацията неконтролируема с опастност за живота на много хора.

* Подстанция „Гълъбово“ работи в екстремен импровизиран режим, като не е ясно докога. Евентуално покачване на водите обаче ще доведе до пълна липса на електрозахранване на община Гълъбово и допълнително селата Княжевско, Левски, Бяло поле, Владимирово и Орлов дол.
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн