Заседание на Националния кризисен щаб в Гълъбово

STZAGORA.NEТ

В Гълъбово се проведе заседание на Националния кризисен щаб, свикан от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, във връзка с обявеното бедствено положение на територията на общините Гълъбово и Раднево, област Стара Загора. В заседанието участваха директорът на ГДПБЗН Николай Николов, областният управител на Стара Загора Георги Ранов, заместникът му Маноил Манев, кметът на Гълъбово Николай Тонев, ръководителите на държавни структури на областно ниво, както и представители на ръководствата на дружествата от комплекса „Марица-изток”.

Най-сериозна остава ситуацията в подстанция Гълъбово, която осигурява ел.захранване на града и няколко села в региона. Подстанцията е залята вследствие на скъсана в близост дига на р. Сазлия и затова приоритетните действия на щаба са насочени именно към решаване на този проблем, обяви министър Вучков. Взе се решение за изграждане на предпазно ограждение (тип дига), с височина между 0,5м. и 4 м., около цялата подстанция, което да спре притока на вода в нея. След това се предвижда водата в района на подстанцията да бъде изпомпана, а съоръженията поетапно да бъдат почистени и подсушени, за да възобновят нормална работа.

До пускането в експлоатация на подстанцията ел.захранване до град Гълъбово ще продължи да се доставя от подстанция “Кольо Ганчев” – Стара Загора. Остава въведеният двучасов режим на тока.

“Селата Главан, Орлов дол, Светлина, Владимирово и Мъдрец засега са без ток след проблема в подстанция Гълъбово и основната ни задача там електричеството да бъде възстановено в максимално кратки срокове” – изтъкна министърът на вътрешните работи и добави, че от изключително важно значение в случая е добрата координация между институциите. Обсъдени бяха възможности електричеството в селата да се включи с използването на генератори от EVN, ГДПБЗН и големите предприятия в региона, както и с използването на допълнителния електропровод на „Мини Марица-изток” ЕАД, по предложение на изпълнителния директор на дружеството инж. Андон Андонов.

Специализирани екипи ще направят необходимите изчисления и замервания и ще предприемат конкретни мерки по възстановяване на електричеството в населените места. В тези села ще бъде осигурено допълнително полицейско присъствие с превантивна цел, тъй като грижата за хората е преди всичко, каза министър Вучков.

В Раднево ситуацията постепенно се нормализира, но обявеното бедствено положение остава. Кметът д-р Юлиан Илчев посочи, че в общината имат нужда от няколко фургона, в които да бъдат настанени семейства от ромски произход, чиито къщи са разрушени вследствие на дъждовете.

Всички пътища в областта са проходими. Няма затворени пътни участъци.

В неделя от 11:00 часа в залата на Община Гълъбово ще се проведе ново заседание на Националния кризисен щаб под председателството на министър Веселин Вучков.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн