500 “зелени” доброволци на “Загорка” почистиха парка около едноименното езеро

STZAGORA.NET

С напътствени думи генералният мениджър на “Загорка” АД Рууд ван ден Ейнден (вдясно на първата снимка) даде днес следобед старта на масово почистване на парк “Бедечка” около езерото, което носи името на старозагорската пивоварна. Заедно с уборката бе хвърлена сериозна работа по стягане на парковата мебел – изстъргани с шкурка и боядисани бяха 25-те стари скамейки, а 15-те новопоставени се бранираха с надписи; лакирана бе новата беседка до кръглото скоростно езеро за корабни модели, построена от рециклиран дървен материал, стегнати бяха и защитните дървени ограждения на кошчетата за боклук. Боядисан беше също така мостът над преливника на езерото, както и уредите на новата спортна площадка тип стрийтфитнес (успоредка и висилка) на поляната южно от езерото.

Денят на доброволчеството на “Загорка” АД бе организиран за втора поредна година в Стара Загора и е част от платформата на пивоварната за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие „Създаваме по-добро бъдеще“. Инициативата изразява стремежа на компанията да бъде зелен пивовар.

Доброволците, около 500 на брой, се събраха точно в 15.00 часа. До сцената, откъдето парада водеше Теодор Койчинов, бяха извикани и представени ръководителите на 25-те оперативни групи. Работниците и служителите от “Загорка” бяха излезли масово да чистят и лъскат, но имаше и поне още толкова ученици и граждани, дошли да поработят за парк “Бедечка”. Най-младият участник беше 7-годишният Виктор от спортния клуб по плуване “Траяна”, а най-възрастни – група старозагорки. Раздадени бяха предпазни ръкавици и чували в три цвята за разделно събиране на отпадъците – за хартия, стъкло, пластмаса и метал, и за общ разнороден боклук. В горещия следобед за всички имаше минерална вода (а в края за желаещите – и бира “Загорка”).

На територията на парк „Бедечка“ бяха събрани разделно 139 чувала с отпадъци, от които 56 жълти (с метални и пластмасови опаковки), 17 сини (с хартия), 14 зелени (със стъкло) и 52 черни (с общи отпадъци).

В доброволческия ден паркът стана по-красив благодарение на подкрепата на Община Стара Загора, както и на представители от СНЦ „Спортен клуб по плуване Траяна“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Народно читалище „Наука–1905“ – с Шаново, Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ и СОУ „Максим Горки“, които също взеха участие в доброволческите дейности.

От “Загорка” отчитат, че все повече служители от компанията и граждани на Стара Загора проявяват зелено съзнание и отговорно отношение към околната среда, което е и целта на този тип инициативи. Броят на доброволците тази година е с 40% по-голям от миналата, затова организаторите предвиждат догодина мащабът на събитието да се разрасне и да се проведе и в други градове в страната.

Впрочем, нека оставим снимките сами да разкажат как премина Денят на доброволчеството на “Загорка”:

Защитено (от вандали) и брандирано (надписано) кошче.



Доброволческата "зелена" армия - в настъпление.

















Това не е автомат за бира, а по европейски - чешма за измиване на ръцете. Натиска се с крак и тече. Не се пие.


*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн