Дядо Коледа дойде в Мините с 9,5 млн. лв. в чувала

STZAGORA.NET
По 1335 лв. са преведени днес по сметките на всичките 7125 работещи в “Мини Марица-изток” ЕАД. Това е най-големият коледен бонус (общо над 9,5 млн. лв. – б.р.), получен от предприятие в системата на Българския енергиен холдинг, установи проверка на медията ни.

Така наречените “коледни” са заложени в колективния трудов договор. Тази година те са индексирани с 2,7% съобразно ръста на инфлацията.

Министър Трайчо Трайков съобщи пред БНР, че в Министерството на икономиката и енергетиката няма коледни бонуси, но в редица предприятия те са заложени в колективните трудови договори. “Ще бъдат платени, само ако дружествата имат по-добри от миналогодишните финансови резултати”, уточни министърът. “В “Мини Марица-изток” финансовите резултати са по-добри, отколко първоначално се залагаше, но аз смятам, че моите колеги в “Мини Марица-изток” ще получат нелоши бонуси – между 1300 плюс 600 лева – тоест около 2000 лв. на човек, и смятам, че това е една достойна оценка за труда им”, допълни Трайчо Трайков.

Аритметиката показва, че заетите във въгледобивното дружество са получили предколедно като бонус точно 2095 лв. (извън работните си заплати, които в дружеството са средно около 1500 лв.). В общата бонусна сума влизат освен индексираните “коледни” (по 1335 лв. на човек) и още по 760 лв. за отопление (също заложени в КТД), които са били изплатени с последните им заплати. Без значение дали става дума за водещ минен специалист или чистачка в дружеството.

Въпреки това синдикатите са недоволни, искат още по 1000 лв. отгоре за Коледа и плашат със стачка!?

За разлика от тях обаче, Дядо Коледа остана глух за хилядите медици, научни работници, интелектуалци, наемници в частни фирми и т.н. от областта, които сигурно също са постигнали нелоши резултати през годината. Да не говорим за пенсионерите, които се оказаха най-големите реалисти в условията на финансова и икономическа криза.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

споделяне на връзка

3 коментари on “Дядо Коледа дойде в Мините с 9,5 млн. лв. в чувала”

  • Svetozar wrote on 21 декември, 2011, 23:40

    Г-жо Великова, много сте иронична и злобна.
    Като Ви се виждат много парите, елате и работете при нас. Нека не забравяме, че винаги бяхте, Вие и Вашият съпруг редовни гости на нашите “празнични” мероприятия.
    Когато си изработил парите си, не ти се иска да бъдеш “социален” и “солидарен”. Парите ги искаш за семейството си.
    Нямаш желание да ги подариш на социално слаби и неработещи!
    Писнами да храня хрантутници!
    Искам си изработеното, а не “пожарникарите и физкултурниците” да ми управляват живота,парите и ежедневието!

  • Нел wrote on 22 декември, 2011, 17:13

    Знам, че коментара ми няма да види бял свят, но все пак държа да ви кажа, че за пореден път се убеждавам че напоследък статиите ви са поръчкови, че цензурата е сериозна, и че пишите небивалици!!! Защо не питате хората работещи в мините и рудниците, тези коледни бонуси дали са достатъчни? И шефовете знаят, че не са, но също така, знаят, че ако им дадат повече ще си заминат! Ако и този коментар не ми го публикувате определено ще ви изтрия от фаворити. Хубави празници!!!

  • Дес wrote on 23 декември, 2011, 10:23

    … парите никога не стигат.
    ирония.
    доволни никога няма да има…
    предположение.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн