Нечакани неволи споходиха старозагорски училища

STZAGORA.NET
Ден преди началото на новата учебна година РЗИ – Стара Загора издаде заповед за отстраняване на констатирани нередности в 10 училища на Старозагорска област. Четири от тях касаят Община Стара Загора.

“РЗИ закрива три обекта в нашето 13-то ОУ “Св. Паисий Хилендарски” – каза директорката Славка Клисурова. – Това е физкултурният салон, тъй като на него трябва да се извърши много сериозен ремонт, и целият четвърти етаж, където имаме 9 учебни стаи, които по наша преценка отговарят на изискванията. Започнала съм ремонт на компютърния кабинет, който също искат да ми затварят поради една стена, която е наклонена и застрашавала живота и здравето на учениците. Това не е справедливо и не бива така да се процедира с училищата. Има много по-драстични случаи от нашия!”

Според директорката с Oбщина Стара Загора “принципно” е уговарян ремонт на целия южен корпус, включително и хидроизолация на покрива на сградата, но тъй като парите били много, до споразумение не се е стигнало.

От собствения делегиран бюджет през миналата година е правен козметичен ремонт на някои класни стаи, подмяна с алуминиева дограма на двете стаи на първокласниците, ремонт на актовата зала и боядисване на фоайето пред физкултурния салон.

“Преди лятото на 2010 година изпратихме писмено становище на Община Стара Загора училището със собствени средства да изпълни необходимите ремонти – каза за медията ни Пенка Чавдарова, началник на отдел “Образование, младежки дейности и спорт”. – По груби сметки на база преходен остатък, от собствения бюджет за текущ ремонт и държавния стандарт за поддържане на материалната база, според който на всеки ученик се осигуряват по 23 лв., се събират 40-50 000 лева, които са напълно достатъчни за предписаните ремонти. За съжаление лято ’2011 е проспано от училищното ръководство и поради това физкултурният салон ще бъде затворен, а децата ще водят занятия на двора.”

С друга заповед на РЗИ от 1 октомври 2011 г. се затваря цялото ОУ “Георги Райчев”.

“Има два варианта за излизане от това положение – удължаване на срока за отстраняване на неудачите и преместване на училището в ХI ОУ “Николай Лилиев” – уточни директорката Димитрина Тимофеева. – Казусът е в това, че “проблемните етажи” са трети и четвърти, които от години не се използват. Вярно е, че на тях има течове. Т.е. необходимо е да се направи ремонт на покрива. Нашите 215 ученици учат само на първите два етажа, които са в изключително добро състояние. През лятото Общината изпълни планирания ремонт на водопроводната канализация. Отделно от нашия бюджет сме подменили дограмата на три стаи, пребоядисани са коридорите, ремонтирани са санитарните възли.”

По наша информация Община Стара Загора е изпратила писмо до РЗИ, с което се отправя молба за възпрепятстване ползването само на физкултурния салон, трети и четвърти етаж, а не и затваряне на цялото училище. Мотивите за това са, че ако се пребазира училището в ХI ОУ “Н.Лилиев”, първо, разстоянията стават много големи и, второ, това е изключително опасен терен за пресичане от малките ученици. Това е и единственото училище в кв. “Трите чучура – север”.

Затворени са също санитарните възли на втори и трети етаж на Пето основно училище “Митьо Станев”. Със собствени средства това лято ръководството е ремонтирало тоалетните само на първия етаж. Според г-жа Чавдарова, то има възможност от делегирания бюджет да се погрижи и за останалите.

Основното училище в с. Братя Кунчеви също е в списъка на проблемните. Там действително има течове поради некачествено направен ремонт, но той е в стаи, които не се ползват. Има къде да се измести и компютърният кабинет. През новата бюджетна година ще се извърши необходимият ремонт.

Росица РАНЧЕВА
-vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн