Старозагорци посрещнаха император Септимий Север

STZAGORA.NET
Преблестящият град на траянците, както преди повече от 1800 години са наричали Августа Траяна, посрещна в неделя император Септимий Север.

Възстановката на събитието се състоя на Античния форум в Стара Загора като част от четвъртото издание на младежкия фестивал “Различният поглед”.

В началото публиката наблюдава пазар на роби, които бяха купувани от граждани и търговци. Водени от първожреца на Августа Траяна весталки изпълниха ритуал, предхождащ посрещането на императора.

Съпровождан от своята кохорта, заедно с императрицата пристигна император Септимий Север. Неотлъчно до него вървеше пажът, който държеше в ръцете си фастии (голям дървен сноп с привързана брадвичка към него), символизиращи императорската власт. Прозвуча легионерска клетва за вярност към императора. Последваха гладиаторски битки, а най-накрая – наздравици за всички присъстващи с по чаша червено вино, подарено от Винарска изба – с.Свобода.

В събитието се включиха над 200 доброволци, изпълняващи ролите на гладиатори, търговци, легионери (от Четвърти скитски легион – гр. Добрич), елитни бойци (от Сдружението “Чигот” от Варна и “Сила” от Пловдив за исторически възстановки /на старобългарски чигот означава мечоносец. Чиготите са били личната гвардия на местния болярин) и др.

Сред римските граждани бяха и двамата сценаристи, режисьори и организатори на шоуто от Регионалния исторически музей – археологът Георги Илиев и историкът Живко Семитев.

Това е една от стъпките за превръщането на Стара Загора в атрактивен културно-исторически център. Налице е и заявената подкрепа на правителството в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Росица РАНЧЕВА
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн