Железничарите не се отказват от стачката в четвъртък

STZAGORA.NET
Нямаме никакви основания да отменяме едночасовата предупредителна стачка на 10 март, съобщи Димитър Динев, председател на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ и на Стачния комитет. Така той коментира изказването на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, че може и да не се стигне до протест.

“Докато не се подпише споразумение, удовлетворяващо нашите искания, няма да отменим протестните действия – добави синдикалният лидер. – Готови сме на преговори във всеки момент, защото не искаме да се нагнетява напрежение. Категорично сме против драстичните съкращения в системата, готови сме да подкрепим инвестиционните програми на двете дружества, при условие, че те са обвързвани и с програми за преквалификация на освободения персонал. Смятаме също, че когато се правят смесени дружества – например за колетната дейност и почистването на влаковете, да се запазват работните места. Няма да отстъпим и от исканията си за запазване на доходите и за подобряване условията на труд”, посочи още той.

Ако до 10 март не се постигне споразумение между работодателите и синдикатите, утре от 10 до 11 часа всички влакове ще спрат. Ако в рамките на деня не бъде постигнато споразумение с представителите на Холдинг БДЖ АД и НК “Железопътна инфраструктура”, от 11 март всеки ден между 8 и 16 часа ще има ефективна стачка.

Причините за протестите са неизпълнените ангажименти по Колективния трудов договор за изплащането на договорени социални суми и липсата на споразумение между страните за предстоящите 30% съкращения в системата. Синдикатите са против съкращаването на 7544 души от железницата, по изискване на Световната банка, срещу отпуснат заем от 600 милиона лева.

Таня ИВАНОВА
-vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн