Стара Загора бе на дискотечен режим на тока заради кражба

STZAGORA.NET

Кражба от ел.съоръжения в подстанция Стара Загора стана причината за дискотечен режим в централната част на областния град във вторник. Токът ту идваше, ту спираше. А когато от eлектроразпределителното дружество “ЕВН България” обявиха (около 13.30 часа), че електрозахранването за всички клиенти, засегнати от прекъсване на електричеството, е възстановено, заради последвалото натоварване възникна пожар в колектора, което провокира отново спиране на тока.

За случилото се е информирана Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Проверката на място е установила, че неизвестни лица са откраднали медната екранировка на кабелите в колектора, което е станало причина за авариите и последвалия пожар. Според специалисти кражбата е била доста рискована и едва ли е дело на необразовани роми.

Във връзка със случилото се от “EВН България” информираха, че за 2010 г. на територията на област Стара Загора са регистрирани общо 39 кражби на електросъоръжения: проводници и оборудване в трафопостове. Откраднатите проводници са с обща дължина над 7630 метра. Общата стойност на разходите за възстановяване на откраднатото е за над 31 300 лева. Допълнително обект на неправомерни посегателства на територията на дружеството са станали електромери, трансформатори, предпазители и друг вид оборудване в трафопостовете (врати и трансформаторни масла).

От “ЕВН България” изразяват своето безпокойство от нарастваща тенденция за увеличаване на посегателствата върху енергийната инфраструктура. Кражбите на проводници и съоръжения водят до редица негативни последствия за клиентите и компанията. Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии и прекъсвания в електрозахранването за голям брой клиенти, какъвто беше случаят вчера – Международния ден на жената.

Явно за стопиране на посегателствата са необходими законови промени, регламентиращи по-сурови санкции както за крадците, така и за пунктовете, изкупуващи метали като вторични суровини.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн