Американският посланик Джеймс Уорлик посети Долината на тракийските царе и Казанлък

В гробницата на Севт III (могила Голяма Косматка): посланик Уорлик (в средата), зам.-министърът на културата Тодор Чобанов (на преден план), кметът на Казанлък Стефан Дамянов (вляво) и директорът на казанлъшкия музей д-р Косьо Зарев (вдясно).

Рано предиобед днес посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик пристигна в Старозагорска област, за да разгледа Долината на тракийските царе. Той бе посрещнат в 9 ч. край гробницата на Севт III в могилата Голямата Косматка край гр.Шипка от кмета на община Казанлък Стефан Дамянов и директора на Историческия музей “Искра” в Града на розите д-р Косьо Зарев. Заедно с посланик Уорлик пристигна и зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. След Голямата Косматка високият гост разгледа последователно тракийските гробници в могилите Оструша, Шушманец, Крън-2 и Казанлъшката гробница на Тюлбето – оригиналът и копието в съседство.

Посланик Уорлик пред издълбаната от цял гранитен блок погребална камера в гробницата на Севт III. (Click to enlarge.)

Археолог по образование, зам.-министър Чобанов се оказа тънък познавач на тракийската култура и по време на обиколката изнесе на посланик Уорлик подробна лекция за гробниците на английски език.

На обед домакин на групата бе кметът на Казанлък Стефан Дамянов. В ранните следобедни часове Джеймс Уорлик посети музей “Искра”, където разгледа  богатата тракийска колекция – златната маска на Терес, златният венец и киликсът на Севт III, оръжия и доспехи на траките.

Посланик Уорлик получи благодарности от кмета на Казанлък и от областния управител Йордан Николов за дългогодишната помощ, която американската страна и посолството на САЩ в София оказват за проучването и съхраняването на тракийското културно наследство. Той с удволствие прие поканата на Стефан Дамянов да гостува на града на тържествата по случай Празника на розата идната пролет.

В трезора на Исторически музей “Искра” – Казанлък.

-

Пред златния киликс на Севт III.

-

Пред златния венец на Севт III.

-

Венецът на Севт III в целия му блясък пред гостите.

-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн