Форум за дуалното обучение обобщи в Стара Загора пред национални медии успехите на проект ДОМИНО

STZAGORA.NET
*
P1380282P1380279Представители на национални и местни медии се срещнаха днес в Стара Загора с ръководители и активно работещи по българо-швейцарския проект ДОМИНО за въвеждане на дуалното обучение (теория и практика) в сферата на професионалното образование у нас. В срещата участва областният управител Гергана Микова, началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, директори на професионални гимназии, представители на бизнеса в Стара Загора, участващи в процеса на въвеждането на дуалното обучение.

Стара Загора бе избрана за място на тази среща, тъй като е най-яркият пример в страната за добро партньорство между всички страни, работещи за въвеждане на дуалното обучение, и за постигнати добри резултати.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество и в частност проект ДОМИНО се ръководят от Централно координационно звено – специализирана администрация в Министерския съвет. ръководител на проектния екип на ДОМИНО е Петя Евтимова, която води днешната среща заедно с Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, която координира проекта в старозагорския регион.

Българските фирми изпитват все по-остър недостиг на професионално подготвени кадри. Средното образование, включително професионалните гимназии, изкарват всяка година на пазара на труда млади хора без достатъчна практическа подготовка. Този негативен процес трябва да бъде обърнат, както това отдавна е сторено в развити индустриални страни като Германия, Ирландия и други – бе казано на срещата. Важен елемент от възраждането на професионалното обучение е събуждането на интереса на учениците и техните родители на много ранен етап – още в 6-ти и 7-ми клас, за да продължат образованието си в специалности, които ще ги включат по-късно директно в производствения процес на модерно оборудваните ни фирми, които вече предлагат отлични условия на труд и добро заплащане.

Неправителствените организации, Областната управа и общините работят за сближаването на образованието и бизнеса с активното съдействие на Търговско-промишлената палата – Стара Загора по проект “Домино” и първите успехи са налице – сподели Олег Стоилов. Неслучайно на форума по проект ДОМИНО преди месец в София, в който участваха президентът на Швейцария Дорис Лойтхард и българския вицепремиер Томислав Дончев, бяха направени препоръки за продължаване на работата, които вече са практика в Стара Загора и региона. В процеса тук активно участват също така Стопанската камара и Клубът на работодателя.

32 професионални гимназии в страната с над 800 ученици вече са част от проекта за дуалното обучение. Техни партньори са 170 водещи български и чуждестранни фирми, в които става практическото обучение в реална производствена среда на учениците, като трудът им се заплаща. В Старозагорска област в процеса са включени: от областния град – ПГ по механотехника и транспорт, ПГ по електротехника и технологии, ПГ по обществено хранене; ПГ по машиностроене, механотехника и електроника “Ив. Хаджиенов” – Казанлък и ПГ “Св. Иван Рилски” – Раднево.

Назрява обаче моментът, в който дуалното обучение трябва да надрасне проектната си рамка и да се превърне в държавна политика със собствено ръководство и бюджет, бе казано по време на днешната среща в Стара Загора.

Полезни препоръки дадоха:

* Зина Камбурова – директор на Професионалната гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня”, където е създадена паралелка за практическо обучение по професията “Готвач”. Учениците в нея карат стажа си в ресторантите на 12 старозагорски фирми;

* Инж. Стоян Колев – директор на ПГ по механотехника и транспорт, където 20 ученици продължават за втора година обучението си по работа с машини с цифрово-програмно управление, а от тази есен е сформирана и втора паралелка с още 25 ученици. Гимназията работи с 6 партньори, които са сред най-мощните фирми в региона – акционерните дружества “ДЗУ”, “Прогрес”, “Пресков”, “Хранинвест” и “БРБ инженеринг” ООД. В процеса на обучението си учениците ще влязат реално във фирмите от догодина, когато ще сключат и индивидуални договори с тях. За поощряване на професионалното образование на учениците най-добре би повлияло, ако родител вече работи в производствена фирма и е доволен от условия на труд и заплащане в нея. В такъв случай и ученикът би тръгнал по неговите стъпки – каза инж.Колев, като напомни, че проектът ДОМИНО ще свърши и стипендиите ще е добре да се поемат от съответните фирми;

* Даниела Пашова – директор на ПГ по електротехника и технологии “Г.С.Раковски”, където си сътрудничат с “Мини Марица-изток” ЕАД, старозагорската “АТЕ пласт” ООД и местния клон на швейцарската фирма “Оскар Рюег”. Мините, както и “ЕВН България” са предложили създававането на нова паралелка за дуално обучение в гимназията.

DOMINO projectОт създадените в региона клъстери от фирми, съпричастни към процеса на дуалното обучение, се очакват препоръки в какво точно е необходимо да се обучават учениците – отбеляза Олег Стоилов. Родителите пък трябва да погледнат и да видят, че в Стара Загора вече има съвременен бизнес с модерно оборудване, в които подрастващите могат да намерят веднага след завършване на професионалното си образование отлични условия за професионална реализация. Това е реална алтернатива на масовото и леснодостъпно висше образование, към което по инерция се насочват огромен процент от абитуриентите, но и което бълва реално неподготвени кадри, които с години след това не могат да си намерят работа – отбеляза Мария Жекова, управител на “Ате Пласт” ООД.

“За нас е важно това, че ще получим почти готови кадри, преминали дуално обучение. В този аспект изведохме четири групи препоръки към четири министерства – за промени в професионалното и висшето образование, както и за въвеждането на стимули за учениците и бизнеса, участващи в дуалното обучение” – заяви Вени Петрова от Управителния съвет на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. Тя акцентира и върху сериозната роля на медиите в подкрепа на този процес, за да се постигне и промяна на обществените нагласи по отношение на притока на подготвени кадри в производствените фирми. “Липсата на работна ръка е най-голямото предизвикателство. Проектът ДОМИНО в Стара Загора и региона е изключително успешен. За да бъде той продължен и занапред, сме набелязали голям списък с необходими мерки” – сподели Вени Петрова.

Областният управител Гергана Микова заостри вниманието на участниците в срещата върху проблема, които произтичат от това, че се работи с непълнолетни ученици, докато фирмите желаят на договорна основа да осигурят участието им в производствения процес поне за известен период, след като завършат образованието си. За целта от особена важност е да се постигне съдействие от страна и на родителите чрез естествен процес на осъзнаване от тяхна страна на предимствата, които ще получат техните деца, ако бъдат насочени своевременно към професионално образование. Една от формите за работа може да бъде опрощаване на стипендиите, на обучаемите, получени под формата на кредит, след 3 или 5 години работа в съответната фирма.

Държавата трябва да си влезе в ролята на национален координатор, тъй като тя отделя най-много средства за образование. ДОМИНО е успешен експеримент, но дуалното обучение трябва да стане задължителна форма за всички професионални гимназии в България. Засега в него участват малък процент от учениците, който трябва да достигне в близко време поне до 50 на сто – каза Банко Банов от Клуба на работодателя в Стара Загора. Мария Бойчева, директор на ДЗИ – Стара Загора и също член на Клуба на работодателя, сподели, че в Германия се изисква задължително удостоверяване на премината производствена практика при кандидатстване във висшите училища. По този модел и у нас държавата може да определи къде и какви задължителни практики да имат кандидатстващите, както и в процеса на образованието им да бъдат включени един или два семестъра практика. В Швейцария пък 70% от учениците след завършване на средното си образование биват насочвани към производствената сфера, каза тя.

Началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова припомни, че от 5 години вече в Стара Загора се провежда Панорама на професионалното образование, като бяха въведени и Дни на отворените врати в производствените фирми, които през 2018 г. ще бъдат съчетани с Панорамата и ще се проведат в съботен ден, за разлика от тази година, за да могат и родители да посетят фирмите, да се запознаят с добрите условия на работа в тях, за да имат мотив да насочват децата си към професионална подготовка за работа в тях.
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн