“Възраждане” алармира: Неподписан анекс към ТПСП настоява за индустриални дейности върху земите на “Марица-изток”

Разписание - градски транспорт >>>>
*
20240301_660ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>>

Не е ясно и по какви критерии ще бъде извършвано “картографиране” на уменията на хиляди работници от “Марица-изток” и другите два засегнати региона в страната

От миналата седмица чрез старозагорския депутат Даниел Проданов партия “Възраждане” е представена в сформираната преди няколко месеца, но все още с недокрай попълнен състав парламентарна Комисия за контрол върху изразходването на средствата от еврофондовете, стана ясно на пресконференция днес.

“Ние настоявахме представителят ни в тази комисия да бъде от старозагорския регион, тъй като в нея предстои да бъдат разглеждани финансови средства, свързани с Териториалните планове за справедлив преход (ТПСП), с Фонда за справедлив преход и с всякакво друго еврофинансиране – уточни другият народен представител на “Възраждане” от Стара Загора Искра Михайлова, която пък е в Комисията по енергетика.

В сряда в новата комисия, която все още е без представители на другите опозиционни партии – БСП и ИТН, е бил изслушан енергийният министър Румен Радев по повод териториалните планове за трите засегнати области, сред които е и Стара Загора. Представителите на управляващите партии са изместили фокуса на изслушването на министър Радев и отговорите му са били незадоволителни.

“Там обаче ние поставихме един изключително актуален въпрос, който досега не е коментиран нито в медиите, нито в публичното пространство през Министерския съвет, нито в Народното събрание” – съобщи Искра Михайлова.

Както разясни Даниел Проданов, в последния вариант на Териториалния план за справедлив преход в област Стара Загора има няколко анекса, одобрени от Еврокомисията. “Възраждане” чрез Проданов са засегнали въпроса за Анекс 3, публикуван изцяло на английски език като нон-пейпър (non-paper) текст (текст без авторство, предназначен да предизвика дискусия и да сондира мнения и оценки). 4400 декара терени на “Мини Марица-изток” ЕАД, които вече са минали през процеса на добив на въглища, според концесионния договор би трябвало да бъдат рекултивирани чрез залесяване или да бъдат оставени за земеделие. В Анекс 3 обаче е записано, че духът на Териториалните планове предполага, че тези земи трябва да са за индустриални дейности, което предполага да бъде сменено тяхното предназначение. Как ще стане това обаче не е ясно, тъй като през юли 2023 г. Народното събрание прие по предложение на Възраждане решение, с което не могат да бъдат сключвани никакви сделки за продажба на терени на Мините. Особено такива, които касаят предстоящо производство на електроенергия от възобновяеми източници. Освен това в решението на Народното събрание е записано едно изключение: ако става дума само и единствено за земеделски дейности, е възможно ММИ ЕАД да отдава терени. По този начин се създава противоречие между два официални документа – този с по-голяма тежест (решението на НС), и Териториалния план за справедлив преход за област Стара Загора, издаден от Министерството на енергетиката.

“Става дума вероятно за едно огромно заблуждение на Европейската комисия – каза Даниел Проданов. – На изслушването министър Радев и заместниците му не отговориха конкретно как си обясняват това противоречие – Народното събрание е решило, че на тези терени не могат да се слагат соларни панели, но според ТПСП обратно на това, което е решил парламентът, на тях могат да се извършват различни индустриални дейности, като интересите са свързани най-вече с производството на електроенергия от ВЕИ.”

По думите на Искра Михайлова министър Радев и заместникът му Ненов са признали, че “вероятно е трябвало да споменат” в документите, които са изпращани към ЕК, че има такова действащо решение на Народното събрание и че това вероятно ще възникне като проблем в едни последващи разговори. “Другото, което те споменаха, и което е фиксирано във видеозаписа от парламентарната комисия, затова ще си позволя да го кажа, е че “ние в крайна сметка трябваше да вземем парите” – заяви Михайлова. – Ние отдавна предупреждаваме, че правителството и в частност Министерството на енергетиката, поне при последните трима министри, основно говорят за парите, които трябва да бъдат усвоени, но не и за решенията за комплекс “Марица-изток”, които търсим и ние от Възраждане, и работещите в комплекса, и цялата Старозагорска област, която ще бъде засегната от освободените работни места.”

“Във въпросния Анекс 3 има и още едно противоречие, което е по отношение на вида на рекултивацията на терените в Мините, която ще се извършва, посочи Искра Михайлова. – От една страна у нас има действаща Наредба 26 на МС, която коментира начина, по който трябва да бъдат рекултивирани земите. В чл.1, ал.2 е записано, че с рекултивацията се възстановавя годността на земята за земеделско или горско-стопанско ползване. Но във втория абзац от Анекс 3, противоречащ на тази наредба, се казва: “Във философията на Териториалния план не може да бъдат използвани терените за горско и земеделско стопанство, а те трябва задължително да бъдат използвани за индустриални цели”. Как ще бъдат уредени тези противоречия – от една страна с решението на Народното събрание, от друга – с Наредба 26 на Министерския съвет? – запита народната представителка. – Дали ще търсим нова промяна в законодателството и в правителствените наредби – предстои да видим. Министър Радев заявява, че “ние в никакъв случай не искаме да позволяваме разпарчетосването на земите”. Само че ние към днешна дата няма как да вярваме на тези негови думи, предвид нещата, записани в нон-пейпър документа.”

Михайлова засегна въпроса и за Анекс 4, който касае “картографирането” на уменията на работещите в комплекс “Марица-изток”. А те са 15 хиляди общо в трите засегнати области, като Старозагорска област е най-голямата сред тях. Косвено засегнати от прехода са 30 хиляди души, членове на семействата на работещите в Мините и в свързаните индустрии, е записано в Анекс 4. “Всички знаем обаче, че само в Старозагорска област засегнатите лица са доста повече от 30 хиляди. В Анекс 4 не се описва какъв е критерият за подбор, по какъв начин ще бъдат избирани въпросните 30 хиляди лица, за да бъдат точно те картографирани и точно на тях да бъде търсена работа. От друга страна в Анекс 4 по-скоро се пораждат основни въпроси, отколкото се дават някакви отговори. Ще се картографират умения какво могат и какво не могат тези хора, както и какви искат да станат – а в същото време ние не знаем какво ще отварят тук на територията на Старозагорска област. Няма нито едно едно предприятие, за което да сме сигурни, че ще бъде открито и ще осигури работни места. Не е ясно умения за какво ще бъдат картографирани. Това поражда съмнение у нас, че много фирми се канят да усвоят парите за това проучване. При това няма сигурност, че то ще доведе до някакви реални резултати. Тоест, че тези хора няма да останат на улицата.”

Министър Радев не е могъл да поеме като ангажимент в Енергийната комисия миналата седмица, както и на браншовия съвет вчера, че до края на 2024 г. няма да има съкращения. “Да, ние много искаме да няма, ще измислим нещо какво да правят хората, но не мога да поема ангажимент, че съкращения няма да има” – преразказа думите му Искра Михайлова.

Общинският съветник от “Възраждане” в Стара Загора Тодор Делчев (вдясно на снимката), който работи в ТЕЦ “Марица-изток 2″, сподели, че за него заявеното “картографиране на уменията” в Анекс 4 е чисто бутафорно действие с цел усвояване на огромни европейски средства за напълно излишна дейност. “Всеки в комплекса е назначен на определена длъжност, съответно има и длъжностна характеристика за нея, с изброени всички негови отговорности и задължения. Ако наистина ще се прави такъв тип картографиране, много по-лесно би било да се съберат длъжностните характеристики. Така ще се получи обща картина за това, какви служители, с какви умения и компетенции са налични” – предложи Тодор Делчев.

Общинският съветник от “Възраждане” Галин Динев припомни, че на последното редовно заседание на ОбС е приета декларация за състоянието на комплекс “Марица-изток”, която е гласувана само с един глас против. Той е останал обаче с впечатлението, че след като на председателския съвет за обсъждането на декларацията са дошли водачите само на 4-5 от общо 11-те групи, на въпроса е било погледнато формално и с недостатъчна заинтересованост.

 

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн