Европейската комисия одобри 2.3 милиарда лева подкрепа за Стара Загора, Кюстендил и Перник

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

EvrokomisiaЕвропейската комисия одобри безвъзмездна подкрепа по Фонда за справедлив преход по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 в размер на около 2.3 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и за прилежащи към Стара Загора общини. Приоритет на правителството е сега тези вече одобрени средства да стигнат най-бързо, ефикасно и прозрачно до регионите, като се очаква да се запазят и разкрият над 15 000 работни места.

С одобрените средства в следващите шест години ще бъдат финансирани дейности по подобряването на минните терени за индустриални нужди, подкрепа за работниците след картографиране на техните умения, финансиране на енергийна ефективност с фокус върху уязвими домакинства, развиване на индустриални паркове и зони, развитие на производство на компоненти и електроенергия от възобновяеми източници, и подкрепа за диверсифицирането на икономиката чрез нови предприятия. В региона на Стара Загора ще бъдат подкрепяни и инвестиции от големи предприятия, като предварителен интерес до момента са заявили над 20 компании.

Прозрачността на процедурите ще бъде гарантирана чрез включването на заинтересованите лица в регионални под-комитети за наблюдение на програмата. Финансовата подкрепа по всички проекти ще бъде обект на детайлна експертна оценка като част от отворени конкурентни процедури.

Правителството осигури подкрепата от около 2,3 млрд. лв. след като изготви, предаде и след допълнителни преговори финализира териториалните планове за справедлив преход в предвидения по европейското законодателство срок. Припомняме, че около 190 млн. лв. за трите региона бяха вече загубени, поради бездействие по тези планове през втората половина на 2022 г., въпреки изготвените проекти. Плановете бяха разработени в ускорени темпове, в диалог със заинтересованите лица, включително социалните партньори, операторите на мини и горивни инсталации и широката общественост в засегнатите региони. Те отразяват актуалните инвестиционни намерения на операторите при работа на пазарен принцип без ограничения от страна на държавата и дават възможност на регионите и хората да се справят със социалните, трудовите, икономическите и екологичните въздействия на прехода.

Плановете отговарят на целите на Европейския съюз в областта на енергетиката и климата за 2030 г., включително за постигане на неутрална по отношение на климата икономика на Съюза до 2050 г. въз основа на Парижкото споразумение.

Чрез Фонда за справедлив преход (ФСП) ще бъде подпомогнато създаването на нови работни места и икономически дейности за справедлив климатичен преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, които са изправени пред най-големите социално-икономически предизвикателства в контекста на прекратяването употребата на въглища и намаляването на въглеродните емисии. Чрез фонда България ще бъде подпомогната също да постигне целите на ЕС в областта на климата и енергетиката до 2030 г., както и неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г.

С приетите днес териториални планове за справедлив преход приключва одобряването на инвестиции в общ размер от 11 милиарда евро по политиката на сближаване (2021—2027г.) в подкрепа на по-конкурентоспособна, по-сплотена и по-екологична България, без да се пренебрегва никой.

По линия на ФСП ще бъдат подпомогнати преходът от производство на енергия от въглища, както и преквалификацията, повишаването на квалификацията и създаването на нови възможности за заетост за над 15 000 работници в трите области.

Ще бъдат рехабилитирани 2 190 хектара земя с цел развитие на промишлени зони и изграждане на мощности за възобновяеми енергийни източници. Мерките за енергийна ефективност на жилищните сгради, насочени към енергийно бедните домакинства и уязвимите потребители, ще спомогнат за справяне с енергийната бедност.

Ще бъдат подкрепени също потребителите, които са производители, както и създаването на общности за енергия от възобновяеми източници. По този начин, освен че ще бъдат подобрени условията на живот, ще бъдат намалени потреблението на енергия, сметките за електроенергия и емисиите на парникови газове.

За да се гарантира, че ФСП отговаря на нуждите на място, с подкрепа от фонда във всяка една от трите български области ще бъдат създадени местни подкомитети, в които директно ще участват широк кръг заинтересовани страни с цел осигуряване на местно представителство и участие в управлението на ФСП.

Общо 96 региона от всички държави — членки на ЕС, получават подкрепа от фонда в рамките на 70 плана. След като българските териториални планове за справедлив преход бяха одобрени, програмирането на ФСП в ЕС приключи и сега усилията се съсредоточават върху изпълнението.

Икономическа диверсификация в Стара Загора

В област Стара Загора, където се намират въглищни мини и четири топлоелектрически централи, финансирането от ЕС ще подпомогне нейното население в прехода към зелена икономика с нови възможности за работа, включително в десет съседни общини в областите Сливен, Ямбол и Хасково, където живее част от работната сила.

По линия на ФСП и на Европейския социален фонд плюс ще бъде разработен метод за установяване на уменията на служителите в електроцентралите и въгледобивните мини, както и на непряко засегнатите лица, като например членовете на семейството. Тази важна информация ще бъде включена в мерките за заетост по ФСП, насочени към преквалификация и повишаване на квалификацията, професионално ориентиране и развиване на предприемачески умения.

Средствата по ФСП ще бъдат насочени и към изоставени обекти съгласно принципа „замърсителят плаща“, за да се подготвят за алтернативни икономически дейности и преход към зелена енергия, като например дейности, свързани с фотоволтаични паркове, пилотни проекти за виртуални електроцентрали, промишлени паркове за чисти технологии и основани на водород вериги за създаване на стойност.

И накрая, по линия на фонда ще бъде подкрепена диверсификацията на местната икономика чрез инвестиции в малки и средни предприятия (МСП) и в научноизследователска и развойна дейност, свързана с кръговата и неутрална по отношение на климата икономика.

Контекст

Трите територии бяха определени по време на преговорите между българските органи и Комисията по Споразумението за партньорство за периода 2021—2027 г. и свързаната с него Програма за развитие на регионите. В териториалните планове за справедлив преход се определят предизвикателствата и нуждите от развитие на всяка територия, както и целите, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. В тях също така се определят планираните действия заедно със специфични механизми за управление.

Споразумението за партньорство с България беше одобрено през юли 2022 г.

Одобряването на териториалните планове за справедлив преход дава също възможност за специално финансиране в рамките на другите два стълба на Механизма за справедлив преход: схема за справедлив преход в рамките на InvestEU и механизъм за отпускане на заеми в публичния сектор за справедлив преход, който съчетава безвъзмездни средства от Комисията със заеми от Европейската инвестиционна банка.

Местните партньори и всички заинтересовани страни могат да получат подкрепа и да обменят най-добри практики и опит в целия ЕС чрез различни проекти и инициативи в рамките на платформата за справедлив преход. Чрез механизма за техническа помощ на ФСП (JTP Groundwork) допустимите региони по фонда се подпомагат при изпълнението на техните териториални планове за справедлив преход, като се предоставят съобразени с нуждите техническа помощ и консултантски услуги. Наличната техническа помощ се допълва от програми като JTPeers Exchange и JTPeers Experts.

По искане на българските органи Комисията предостави специализиран технически експертен опит за изготвянето на териториалните планове за справедлив преход на съответните български региони. Подкрепата беше предоставена по линия на Инструмента за техническа подкрепа.

Приносът от бюджета на ЕС по ФСП възлиза на 19,2 милиарда евро. Чрез комбинирането му с национално съфинансиране ще бъдат осигурени средства за инвестиции в размер на 25 милиарда евро. Чрез останалите два стълба на Механизма за справедлив преход ЕС очаква до 2030 г. да мобилизира 55 милиарда евро за финансиране на инвестиции и социални мерки в регионите, които са най-силно засегнати от прехода към неутрална по отношение на климата икономика.

Други инструменти на ЕС, като Механизма за възстановяване и устойчивост, също ще помогнат на България в усилията ѝ за декарбонизация, за които ще трябва да бъдат изпълнени допълнителни ангажименти за декарбонизация, поети от България.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн